Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Ytterligare cirka 10 000 invånare behöver fortfarande vaccinera sig

2021-09-10 09:21

86 procent av västernorrlänningarna har nu vaccinerat sig med en dos. För att nå upp till Folkhälsomyndighetens mål behöver ytterligare 10 000 personer vaccinera sig.

Vaccinationsstatistik från Folkhälsomyndigheten för vecka 35 visar att vaccinationstäckningen i Västernorrland fortsätter att gå framåt. 86,4 procent har fått sin första dos och 76,1 procent har fått båda doserna.

Måste över 90 procent

För att nå upp till Folkhälsomyndighetens mål om minst 90 procents vaccinationstäckning bland invånare över 16 år behöver ytterligare närmare 4 procent vaccinera sig. I Västernorrland handlar det om cirka 10 000 personer främst i åldrarna 16-49 år.

- Det är viktigt att få upp vaccinationstäckningen över 90 procent för att nå så kallad flockimmunitet, som medför kraftigt minskad smittspridning, säger Hans Boman, smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Män mellan 20-35 halkar efter

Det är framför allt åldersgruppen 20-35 år som halkat efter och män har vaccinerat sig i lägre utsträckning än kvinnor. Endast 69 procent av män mellan 20-24 år har tagit sin första spruta.

- Även en frisk ung man kan bli allvarligt sjuk i covid-19, så det är viktigt för att skydda sig själv att man vaccinerar sig, men det är också viktigt för att skydda andra och för att bidra till att samhället skall kunna fungera normalt igen, säger Hans Boman.

Fortfarande stora möjligheter att vaccinera sig

Den som ännu inte vaccinerat sig har stora möjlighet att göra det.

- Vi fortsätter vaccinera och erbjuder både tidbokning och drop-in i alla kommuner under september, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare Region Västernorrland.