Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Isak Eriksson får Kulturstipendium för unga på 10 000 kr
En av stipendiaterna Isak Eriksson framförde en egenskriven polska vid utdelningen.

Årets kulturstipendier utdelade

2018-11-28 13:45

Seriealbum, film och ångermanländska låtar är några av sakerna som de åtta som nu fått Region Västernorrlands kulturstipendium 2018 ska använda sina stipendiepengar till.

Stipendiaterna fick ta emot sina priser av ordförande i det regionala utvecklingsutskottet Anna-Karin Sjölund(S) vid regionfullmäktige på onsdagsförmiddagen.

Årets stipendiater:

Moa Romanova Strinnholm får Arbetsstipendium på 50 000 kr

Moa Romanova Strinnholm är född 1992, kommer från Kramfors och har studerat serieteckning på Seriehögskolan i Malmö. Hon arbetar med frilansprojekt inom illustration och har nyligen gett ur ett självbiografiskt seriealbum vars tema kretsar kring mental ohälsa, vänskap och relationer. Arbetsstipendiet ska användas till arbetet med ett nytt seriealbum.

Motivering: Med hjälp av en av de på senare tid mer uppmärksammade konstformerna lyfter Moa Romanova Strinnholm inte bara Västernorrland som län, utan låter platsen spela en betydande roll i berättandet. Detta görs med hjälp av högst aktuella teman, vilka i sin tur anspelar på hållbarhet i flera dimensioner.

Elina Sahlin får Kulturstipendium på 30 000 kronor

Elina Sahlin är skribent, filmarbetare och manusförfattare från Viskan, född 1987. Hon utvecklar just nu ungdomsfilmen Glaspest. Filmen är en psykologisk ungdomsthriller om två flickor och en förbannelse i Västernorrland. Parallellt med filmarbetet studerar hon vid Linnéuniversitet mot en konstnärlig magisterexamen vid institutionen för film och litteratur. 

Motivering: Elina Sahlin är en lovande manusförfattare och filmare. Hon har starkt engagemang för och anknytning till sin hemort i Västernorrland. Filmprojektet involverar ungdomar, och är nyskapande och vitaliserande för bygden.

Christian Cuadra får Kulturstipendium på 30 000 kronor

Christian Cuadra är född 1993 och har nyligen avslutat en Bachelor of Arts i Jazz på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim. Han spelar jazz och folkmusik på saxofon och har sedan gymnasietiden i Sundsvall varit engagerad i länets musikscen och turnerat nationellt och internationellt. I vinter är han med och skapar en nycirkusföreställning tillsammans med cirkusutövare i Västernorrland och en folkmusik-kvartett.

Motivering: Christian Cuadra är en drivande och engagerad musiker, med stark anknytning till Västernorrland. Han är en positiv kraft inom Västernorrlands musikvärld, med potential att berika länet musikaliskt. 

Vera Ördell får Kulturstipendium för unga på 10 000 kr

Vera Ördell är född 2001 och går estetiska programmet med bildinriktning på gymnasiet i Sundsvall. Hon målar, tecknar och spelar teater och musik. Huvudinstrument är gitarr och sång och hon är medlem i punkbandet Hårdgnissel som släppte sitt första album 2017.

Motivering: I sitt engagemang som ung konstutövare med ett gränsöverskridande perspektiv ges Vera Ördell stipendiet för fortsatt arbete.

Maayan Grolman får Kulturstipendium för unga på 10 000 kr

Maayan Grolman är född 1993 och bor i Sundsvall och arbetar med foto och studerar gestaltande fotografi på folkhögskola. Inriktningen är porträtt och minimalistiska landskap. För stipendiepengarna vill Maayan Grolman köpa utrustning för att kunna dokumentera naturområden i syfte att lyfta klimatfrågan.

Motivering: Med hjälp av dokumentation och tillgängliggörande av viktiga och aktuella teman bidrar stipendiaten Maayan Grolman till hållbarhet och reflektion.

Emma Edström får Kulturstipendium för unga på 10 000 kr

Emma Edström är född 2001 och bor i Bonässund. Hon går estetiska programmet med inriktning dans och vill i framtiden arbeta med dans på professionell nivå. Emma Edström vill få möjlighet att bredda sig och sökte stipendiet för att kunna delta i kurser i Stockholm och Umeå under skolloven. Hon vill gärna verka inspirerande för andra dansare i Örnsköldsvik.

Motivering: Emma Edström har hunnit genomföra nära på alla av länets danskurser och för att möjliggöra och uppmuntra fortsatt förkovran inom dansen ges hon kulturstipendium för unga.

Isak Eriksson får Kulturstipendium för unga på 10 000 kr

Isak Eriksson är född 2000 och har titeln Sveriges yngsta riksspelman. Han vill arbeta med äldre låtar och musik från sin hembygd för stipendiet. Han vill också utforska den ångermanländska låttraditionen och utveckla den äldre musiken.

Motivering: Isak Eriksson stipendieras för fortsatt arbete med att uppmärksamma och utveckla det regionala kulturarvet.

Tina Wilhelmsson får Stipendium inom kulturella och kreativa näringar på 50 000 kr

Tina Wilhelmsson är född 1977, bor i Erikslund och driver kulturrörelsen ”Visa verkligheten” som syftar till att hjälpa människor att stå upp för och visa sin verklighet så som den är. Berättelser samlas in som kan handla om att utmana normer i samhället och de konsekvenser det kan leda till. Berättelserna har hittills resulterat i två tematiska volymer, dels ”Visor på ackord – kvinnor som jobbat på golvet inom svensk industri” och dels ”QueeRealitet – om hbtq-personers vardag”. Intervjumaterialet blir till musik, föreställningar, seriealbum, statyer, smycken, barnböcker och novellsamlingar. ”Visa verkligheten” finns idag på flera sajter och i sociala media och som en scenföreställning. Tina Wilhelmsson har också tagit fram flera profilprodukter knutna till ”Visa verkligheten” som till exempel posters, tröjor, tygkassar och smycken.

Motivering: Tina Wilhelmsson bidrar genom sitt kreativa konstnär- och entreprenörskap till att ge en röst åt människor som har en angelägen berättelse att förmedla. Berättelserna blir till olika materiella och immateriella produkter som kan upplysa, inspirera och ingjuta mod.

Om stipendierna:

Region Västernorrlands kulturstipendier är avsedda att möjliggöra vidareutbildning, egen utbildning, förkovran eller egna projekt inom litteratur, bildkonst, musik, teater, dans, film, foto, design och andra jämställda områden. De sökande ska ha en tydlig regional anknytning. Stipendierna för unga går till personer mellan 16 och 25 år, medan arbetsstipendiet och kulturstipendiet går till sökande under 35 år.

Stipendium i klassen kulturella och kreativa näringar tilldelas en person eller organisation som på ett betydelsefullt sätt bidrar till att skapa ett kreativt klimat eller främjar kreativa mötesplatser i Västernorrland. Stipendium kan även tilldelas för genomförande av nyskapande projekt inom den kulturella och kreativa sektorn.

Här tar dansaren Emma Edström emot sitt kulturstipendium. 

Moa Romanova Strinnholm ska använda sitt stipendium till att skapa ett nytt seriealbum.

Elina Sahlin fick Kulturstipendium på 30 000 kronor i samband med regionfullmäktige på onsdagen.