Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Vaccindoser som prepareras med Astra Zenecas vaccin mot covid-19, bild av ampuller klargjorda för at dra upp dos i spruta.

Astra Zenecas vaccin ges till alla åldrar

2021-03-05 15:50

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att de tre vacciner som är godkända i Sverige ska ges till alla åldersgrupper i befolkningen över 18 år. Nya data och studier från Storbritannien bekräftar att Astra Zenecas vaccin har mycket god skyddseffekt även för personer över 65 år.

- Det är glädjande att vi nu snabbt kan ge våra äldsta ett mycket gott skydd mot svår sjukdom och i värsta fall död. Astras vaccin är en stor del av den volym vi får just nu av olika vacciner, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Alla vacciner som erbjuds är effektiva, har mycket god skyddseffekt och ger ett likvärdigt skydd. 

Västernorrland står inför en sannolik tredje våg av smittspridning. Det är av yttersta vikt att så många som möjligt – och så snabbt som möjligt - kan vaccineras med det vaccin som finns tillgängligt i Sverige och i vår region. Den här öppningen ger möjlighet för fler att få ett skydd inför en ökad smittspridning av covid-19.  

Vaccin skyddar mot svår sjukdom och död

- Det viktigaste nu är att våra invånare väljer att ta vaccin. Det är det enda sättet att få ett skydd mot svår sjukdom och död. Väljer man att tacka ja till vaccin så har man ett skydd. Väljer man avstå är man helt utan skydd och riskerar ytterst tyvärr att hamna på sjukhus och i värsta scenariot att dö, understryker Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Man kan inte välja vilket vaccin man får, utan det avgörs av tillgång och leverans olika veckor.

- Att Astras vaccin kan ges till alla åldrar underlättar också vår logistik, vilket känns väldigt bra, säger Karin Sellgren, projektledare för vaccinationsprojektet.