Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Astra Zenecas vaccin pausas under utredning - tidsbokningen stänger därför tillsvidare

2021-03-16 10:24

Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett omedelbart uppehåll i användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 tills den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar. Det gör att tidsbokningen för nya vaccinationer i Västernorrland stänger tills utredningen är klar.

Arbetet med att kontakta personer som har inbokade tider startade direkt efter beskedet från Folkhälsomyndigheten, men det är tyvärr oundvikligt att informationen inte hinner nå alla som är på väg att vaccinera sig under tisdagen.

För dig som bor i Västernorrland gäller tillsvidare:

  • Tidsbokningen via telefonsupport och bokningssystemet för vaccination mot covid-19 är stängd.
  • Du ska inte ringa 1177 eller telefonsupporten. 
  • Du som är inbokad för vaccination denna vecka kan bli avbokad eller ombokad.
  • Om du inte blir kontaktad har du kvar din tid och får ett annat vaccin.
  • Mer information för dig som redan fått Astras vaccin kommer på rvn.se och 1177 Vårdguiden

Utreder rapporter om misstänkta biverkningar

Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA:s) och Läkemedelsverket utreder rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos individer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19. I utredningen granskas de rapporter om misstänkta biverkningar som kommit in de senaste dagarna för att avgöra om det finns ett orsakssamband till vaccinet.

- Det är inte helt oväntat att vaccinet nu pausas i väntan på att utredningen ska bli klar, flera andra länder har gjort detsamma. Jag känner inte till att det ska ha förekommit något fall i Sverige av den typen som nu utreds av EMA, säger Hans Boman. 

Väntar på ny bedömning

Folkhälsomyndigheten samverkar med Läkemedelsverket i frågan och följer löpande resultat från utredningen. Pausen gäller i första hand till och med torsdag, då EMA väntas komma med en ny bedömning.

Läs mer på Folkhalsomyndigheten.se