Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Andelen fullvaccinerade ökar!

Åtta av tio 80-plussare har fått två sprutor

2021-05-27 16:00

Nu stiger antalet färdigvaccinerade i Västernorrland. För över åtta av tio 80-plussare var vaccinationen komplett redan förra veckan. Det visar Folkhälsomyndighetens nya statistik.

Tidigare Region Västernorrland arbetat för att ge så många länsbor som möjligt den första vaccindosen så snabbt som möjligt. Västernorrland har varit en av de regioner i landet som haft störst andel av befolkningen som vaccineras med minst en dos. Vi ligger fortfarande över riksgenomsnittet, även om det är siffran för antalet fullvaccinerade som skjuter i höjden. 

– Det har varit ett medveten val för att skydda de sköraste personerna. Men nu är det dags för många av dem att få dos två och sedan förra veckan har vårt fokus legat på det, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare.

Tider för 50-plussare

Förra veckan hade mer än 80 procent av alla invånare över 80 år fått två doser vaccin. Totalt var 16 procent av västernorrlänningarna fullvaccinerade, vilket var en högre siffra än för Sverige som helhet.

Utvecklingen kommer förmodligen att se liknande ut även nästa vecka – innan det är dags att öppna fas fyra på allvar.

Redan nu kan alla medborgare som fyllt 50 år boka tider, som ligger från 7 juni och framåt.

– Vecka 23 och 24 kommer vi preliminärt att vaccinera de som är 50 år och äldre. Vecka 25 har vi hopp om att börja vaccineringen av alla över 18 år, säger Karin Sellgren.