Göran Blomquist, överläkare ortopedi, och Britt Inger Forsgren, operationssjuksköterska.

Bäst i landet på planerade och akuta operationer

2023-04-17 15:11

För tredje året i rad toppar Region Västernorrland listorna när kvalitetsregistret SPOR jämför hur väl operationer utförs på landets sjukhus.

Sjukhuset i Sundsvall delar förstaplatsen med centralsjukhuset i Kristianstad när det gäller sjukhus där både planerade och akuta operationer genomförs och Örnsköldsvik kommer på tredje plats.

Sollefteå toppar listan över sjukhus där endast planerade operationer görs. Eva Hellman är enhetschef på operationsavdelningen i Sollefteå.

- -

- Jag är stolt och glad över resultatet! Bra och väl inarbetade rutiner är orsaker till topplaceringen, anser jag. Det du gör ofta blir du bra på och i regionen har vi rutinerade och duktiga medarbetare som för kunskap vidare till nya medarbetare, säger Eva Hellman.

Årligt index för ökad kvalitet

Svenskt perioperativt register, SPOR, sammanställer årligen kvalitetsindexet som baseras på flera olika värden. Smärta eller illamående efter operation, att akuta operationer görs inom viss tid, att medarbetarna förbereder operationen på rätt sätt och att patienten håller rätt temperatur är exempel på saker som värderas.

Linda Smedman och Emil Bylund är enhetschefer på operationsavdelningen i Sundsvall.

- Kvalitetsregister finns ju till för att vården ska kunna bli bättre. Här kan vi få syn på saker vi behöver jobba med, säger Emil Bylund. Vi har exempelvis förbättrat vårt värde vad gäller att hålla rätt temperatur på patienten. Det är viktigt för att undvika infektioner och för att ämnesomsättningen ska fungera optimalt så att narkosmedlet går ur kroppen som det ska.

- Jag upplever att vi har ett ständigt pågående utvecklingsarbete och att vi alltid arbetar för att fånga upp saker som kan bli bättre, säger Linda Smedman.

Medarbetare i Sundsvall övar trauma.

Alla tre sjukhus högt upp

2020 låg Sundsvall och Örnsköldsvik på en delad andraplats bland sjukhus som gör både planerade och akuta operationer. Sollefteå var trea på listan över sjukhus med enbart planerade operationer 2020.

De senaste två åren, 2021 och 2022, toppade både Sundsvall och Sollefteå kvalitetsindexets listor. Örnsköldsvik var femma ifjol och landar på en tredjeplats nu.

Medarbetare på operationsavdelningen i Örnsköldsvik.

- Vi håller oss långt uppe och det är så klart väldigt roligt! För mig är det ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt för att patienterna i Västernorrland ska få bästa möjliga vård, säger Karin Söderberg, enhetschef operationsavdelningen Örnsköldsvik.


Tillbaka till toppen