Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

BB/Förlossningen i Örnsköldsvik planerar stänga två veckor i sommar

2020-02-13 14:49

Förlossningsavdelningen vid sjukhuset i Örnsköldsviks planerar att hålla stängt under drygt två veckor, 3 juli – 19 juli, på grund av svårigheter att bemanna under sommaren. Under den föreslagna stängningsperioden hänvisas patienterna till Sundsvall.

Redan förra sommaren var det problem att hålla öppet vid förlossningen i Örnsköldsvik. Efter mycket pusslande gick sommarschemat ihop. Det blev kostsamt med många stafettbarnmorskor. I år är bemanningsläget ännu något sämre.

- Med erfarenheter från fjolåret ser vi lösningen att stänga två veckor i sommar som den bästa i det läge vi nu befinner oss i, säger Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården i länet. Patientsäkerheten går före allt.

Semesterstängningen för förlossningen i Örnsköldsvik innebär att alla födande kvinnor i länet hänvisas till Sundsvall från och med 3 juli kl 07.00 till och med den 20 juli kl 07.00.

Det exakta antalet beräknade förlossningar från Örnsköldsviks upptagningsområde under berörd period är för tidigt att se. Genomsnittligt rör det sig om 1,5 förlossningar/dag under året.

- Vi vet att det kommer reaktioner på stängningsförslaget men i dagsläget har vi inget val, säger Marju Dahmoun.

Det är BB/förlossning som semesterstänger vilket också betyder att den akuta jourverksamheten inte är tillgänglig under stängningsperioden. Specialistmödravården och den akuta mottagningsverksamheten (dagtid) vid sjukhuset i Örnsköldsvik är öppen hela sommaren.

Innan det tas ett formellt beslut om stängningsperioden ska en patientsäkerhetsanalys göras.