Susanna Aurell och Moa Simola avslutade under förra året sin vidareutbildning till specialistsjuksköterskor inom kardiologi efter två års studier på halvfart.
Susanna Aurell och Moa Simola avslutade under förra året sin vidareutbildning till specialistsjuksköterskor inom kardiologi efter två års studier på halvfart.

Uppskattad förmån - betald utbildning på arbetstid

2023-01-30 14:00

Region Västernorrland satsar varje år cirka 20 miljoner kronor på betald vidareutbildning för sjuksköterskor. Två av dem som nyttjat möjligheten att vidareutbilda sig med bibehållen lön är Susanna Aurell och Moa Simola som arbetar på hjärtmottagningen vid kardiologkliniken vid sjukhuset i Sundsvall.

- Vi är jätteglada för det här. Det visar att arbetsgivaren tror på och vill satsa på oss, säger Moa Simola.

20 miljoner per år

De senaste tre åren har budgeten för betald vidareutbildning för sjuksköterskor legat runt 20 miljoner kronor per år.

Under 2023 har 67 sjuksköterskor, bland annat barnmorskor, ambulanssjuksköterskor, psykiatrisjuksköterskor, distriktssjuksköterskor och akutsjuksköterskor, beviljats utbildning med bibehållen lön.

- Det här är en uppskattad förmån som många vill ta del av som vi är glada att kunna erbjuda våra medarbetare. Det är också en mycket viktig kompetensförsörjningsåtgärd för att möta framtidens behov, säger Therese Drewsen, HR-chef Hälso- och sjukvård, Region Västernorrland.

Under förra året tog cirka 20 personer examen och ytterligare cirka 10 personer har tagit examen i januari i år. 

Utbildning på halvfart

Under förra året avslutade Susanna Aurell och Moa Simola sin vidareutbildning vid Sophiahemmets högskola i Stockholm till specialistsjuksköterskor inom kardiologi efter två års studier på halvfart. Resterande tid har de jobbat kvar på sina ordinarie jobb där de gått omlott och delat på ansvaret för hjärtsviktsmottagningen vid sjukhuset i Sundsvall.

- Det är bra att kunna jobba samtidigt. System och tekniska hjälpmedel ändras snabbt och jag tror att det skulle vara tufft att komma tillbaka om man varit borta helt och hållet under så lång tid. Dessutom innebar det att vi kunde applicera den nya kunskapen direkt in i verksamheten, säger Susanna Aurell.

Evidensbaserat arbetssätt

Susanna och Moa menar att utbildningen gett dem en vetenskaplig grund med aktuell forskning som bidrar till ett ökat evidensbaserat arbetssätt vilket är till nytta i deras arbete.

- Omvårdnad är en av sjuksköterskans kärnkompetenser och utbildningen har stärkt oss ytterligare i vår yrkesroll vilket gynnar både patienter och vårdutveckling på arbetsplatsen, säger Susanna Aurell.

Fakta

Möjligheten till betald utbildning avser de områden där de nationella behoven är stora eller inom prioriterade områden utifrån hälso- och sjukvårdens behov och omställning till nära vård. Erbjudandet innebär att medarbetaren studerar med bibehållen grundlön och gäller tillsvidareanställda allmänsjuksköterskor som vill läsa vidare till specialistsjuksköterska.

Sök jobb hos oss

Läs mer om hur det är att jobba inom Region Västernorrland och hitta lediga tjänster här.


Tillbaka till toppen