Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Brist på influensavaccin, Region Västernorrland inventerar tillgången i länet

2020-11-17 16:59

Det råder nu brist på influensavaccin i hela Europa. Även i Västernorrland är efterfrågan större än tillgången trots att regionen beställde över 30 procent fler doser än förra året.

Region Västernorrland beställde i år 44 000 doser vaccin. Intresset för att vaccinera sig mot säsongsinfluensa har varit betydligt större än väntat och därför måste prioriteringarna för vaccinationer skärpas. Just nu sker en inventering av tillgång på vaccin vid alla länets hälso- och vårdcentraler.

- Det är viktigt att vi nu fokuserar på att de doser som finns går till de personer i riskgrupperna som behöver det mest, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Prioritetsordning

Region Västernorrland har en prioriteringsordning som gäller vid vaccinbrist där först och främst personer på särskilda boenden och i hemsjukvård ska vaccineras. Ordningen som gäller är följande:

  1. Personer på särskilda boenden och med hemsjukvård
  2. Medicinska riskgrupper i övrigt
  3. Personer 65 år och äldre som inte ingår i de medicinska riskgrupperna
  4. Hushållskontakter samt sjukvårdspersonal som arbetar nära personer med kraftigt nedsatt immunförsvar
  5.  All annan personal inom vård och omsorg som själv inte tillhör medicinsk riskgrupp

Allmänheten i övrigt är inte prioriterad, vilket innebär att den tidigare utlovade vaccinationsstarten för icke-riskgrupper den 1 december ställs in.

När inventeringen är klar kommer vaccinationsdoserna att fördelas till hälso- och vårdcentralerna.

- Vi måste nu säkerställa att de allra mest utsatta får vaccin, därefter kan vi börja vaccinera de övriga riskgrupperna efter prioritetsordningen, säger Hans Boman.