Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Behandling med cykelträning på patient vid intensivvårdsavdelningen

De hjälper de allra svagaste på intensivvårdsavdelningen

2021-04-26 12:05

Patienterna som ligger nedsövda på intensivvårdsavdelningen behöver fysioterapeuternas hjälp för att klara av de stora påfrestningarna som respiratorvård kräver. Möt Jonas Bolin och Pernilla Carlsson på IVA i Sundsvall.

Fantastisk lagkänsla

Innan pandemin bröt ut för ett år sedan jobbade Jonas Bolin 30 procent på intensiven, men en knapp månad innan coronautbrottet startade anställdes Pernilla Carlsson på ytterligare 70 procent för att fylla en heltid.

- Jag vet ju inte om något annat, men jag trivs otroligt bra här och skulle inte vilja vara någon annanstans. Varje dag gör man en väldigt viktig insats och det är en fantastisk lagkänsla bland personalen. Alla jobbar som ett team och hjälper varandra att göra det bästa för patienterna, säger Pernilla Carlsson.

Minska skadlig muskelnedbrytning

Idag jobbar bägge på heltid för att hinna med att hjälpa de allra sjukaste och svagaste. Däribland ett ökande antal covidpatienter som under den tredjevågen dessutom blivit allt yngre. Nu är många av deras patienter födda på 70 och 80-talet.

- Vi hjälper patienterna att hitta andningsmässigt gynnsamma positioner samt hittar lämplig nivå av aktivitet utifrån var de befinner sig i sjukdomsförloppet. Det är jätteviktigt att försöka minska den muskelnedbrytning som sker när patienterna är nedsövda. När sjukdomsförloppet börjar vända till det bättre är det oerhört viktigt att så snabbt patienten är medicinskt stabil nog, påbörja rehabiliteringen för att komma tillbaka till livet. Ju snabbare vi kommer igång desto bättre odds för överlevnad och en lyckad rehabilitering, säger Jonas Bolin.

Provocerande

Västernorrland har just nu den största smittspridningen i hela Sverige och är en de värsta regionerna i Europa.

- Det är extremt provocerande att folk inte tar detta virus på större allvar. När jag ser människor som samlas i stora grupper eller inte har på sig munskydd i affären är det som ett hån mot oss som sliter och kämpar inom vården, säger Pernilla Carlsson.

Så minskar vi tillsammans smittspridningen:

  • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Begränsa dina kontakter med andra.
  • Håll avstånd till andra människor.
  • Arbeta hemifrån om möjligt. Håll avstånd på arbetsplatsen.
  • Idrotta smittsäkert.
  • Avstå onödiga resor och res smittsäkert om du måste.
  • Använd munskydd i kollektivtrafik och offentliga inomhusmiljöer.
  • Provta dig vid symtom.
  • Vaccinera dig när du blir erbjuden.