Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Bildkollage. Karin Sellgren och två handskbeklädda händer som förbereder vaccin.

Den fullt vaccinerade befolkningen växer i Västernorrland

2021-05-21 08:47

Andelen som vaccinerats med första dosen vaccin är fortsatt betydligt större i Västernorrland än riksgenomsnittet. Nu sker även en kraftig ökning av de som vaccinerats med två doser.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik närmade vi oss i slutet av förra veckan 50-procentsstrecket i Västernorrland, då halva länets befolkning vaccinerats mot covid-19 med minst en vaccindos.

Siffrorna visar även att ökningen av andelen färdigvaccinerade stiger. Förra veckan var den snabbare än riksgenomsnittet, då andelen invånare som fått både dos ett och dos två växte från 11,4 till 13,4 procent på sju dagar.

Nytt fokus

Tidigare har Region Västernorrland prioriterat att ge första dosen vaccin så snabbt som möjligt till så många som möjligt.

– Vi vet att redan efter en dos har man ett bra skydd mot covid-19, framför allt mot allvarlig sjukdom och död, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Region Västernorrland.

Nu har nio av tio 60-plussare i Västernorrland fått sin första vaccindos. Den närmaste tiden ligger fokus i vaccinationsarbetet på dos två.

Det innebär att andelen fullt vaccinerade invånare kommer att fortsätta växa, medan den breda allmänheten får vänta ytterligare några veckor på sin tur. Vaccineringen i fas fyra beräknas vara i full gång vid midsommar.  

Begränsad vaccinmängd

För att västernorrlänningarna ska fortsätta få fullt skydd av vaccinet vill Karin Sellgren betona vikten av att var och en respekterar den tid för dos två som man blivit tilldelad i samband med första vaccinationstillfället. Dos två bör ges efter rekommenderat intervall för att det ska få bästa effekt, dessutom har regionen en begränsad mängd vaccin och kan inte tidigarelägga tider.

– Vi har över huvud taget ingen möjlighet att boka om tider. Den som är förhindrad att komma på sin tid får helt enkelt avboka och själv boka en ny vid ett annat tillfälle. Vi får mer vaccin senare i sommar.

Fakta om vaccineringen

  • Vecka 18 hade 48,3 procent av befolkningen i Västernorrland fått minst en dos vaccin. 13,4 procent hade fått två doser.
  • Bland alla svenskar hade 40,6 procent fått minst en vaccindos förra veckan, medan 12,5 fått två doser.
  • Inom Västernorrlands län har Ånge och Kramfors kommuner den högsta vaccinationsgraden bland invånarna.
  • Bland alla svenskar är det en större andel kvinnor än män som har vaccinerat sig hittills. 44,5 av Sveriges kvinnor har fått minst en dos att jämföra med 36,6 procent av männen.