Elin Holmberg och Stina Urberg
Elin Holmberg och Stina Urberg, dubbelt aktuella kulturstipendiater. Foto: Leif Wikberg/privat

Dubbelt aktuella kulturstipendiater

2022-12-30 13:57

I början av december delades 2022 års stipendier inom kulturområdet ut i samband med regionfullmäktiges sammanträde. Två av stipendiaterna är dubbelt aktuella just nu.

Elin Holmberg, stipendiaten till årets litteraturstipendium, debuterade med en barnbok 2021 och har under 2022 kommit med två uppföljare. Hon är utgiven på Idus förlag och har en bakgrund som journalist, frilansskribent och redaktör.

- Stipendiet gör det möjligt för mig att skriva! Jag frilansar som skribent och copywriter på halvtid, men nu behöver jag inte jaga uppdrag utan kan lugnt ägna mig åt det skönlitterära ett tag, det blir hur härligt som helst. Fler berättelser kommer att komma till tack vare detta fina stipendium. Jag är uppvuxen med kreativitet, min pappa är författare och jag har på nära håll sett hur en passion för något kan greppa tag i en och hålla en kvar. Det har såklart haft betydelse för mitt eget författarskap, säger Elin Holmberg. 

Lokalhistoria i Elins verk

Elin tilldelades 1 december Region Västernorrlands litteraturstipendium på 50 000 kronor med motiveringen: I sina böcker skriver hon fram en vardag fylld med spänning, värme, humor och innebandy, och levandegör dessutom lokalhistoria. I Elins författarskap finns en bredd på teman som slår an ett stort intresse. Nu har hon en ny barn- och ungdomsbok på gång och har skrivit kontrakt för den med bokförlagsjätten Rabén & Sjögren. Boksläpp blir sommaren 2023.

- Min kommande bok, Barnhemmets hemlighet, är en spänningsroman för unga. Den utspelar sig i Lundetrakten och tar fasta på en historisk och mycket dramatisk händelse, raset av Sandöbron. Det är en läskig, spännande och mystisk berättelse, säger Elin.

Stina Urberg, stipendiat för Kulturella och kreativa näringar, är designern och smyckeskonstnären som vill utveckla sitt skapande och kreativa företagande genom att etablera sina produkter på en internationell marknad. Hon beskriver stipendiet som en möjlighet att arbeta för att bli exportmogen och ta sitt kreativa företagande till en ny nivå.

- Med min smyckeskonst och med mitt själfulla-, sirliga- och rustika formspråk, för individ och rumslighet, vill jag förmedla traditioner och ursprung samt inge bärare och betraktare en känsla av inre kraft, stolthet och trygghet. Erbjuda själfulla, klimatsmarta alternativ med omtanke, på den annars allt annat än långsiktigt hållbara marknaden, säger Stina Urberg.

Kreativa näringar skapar utveckling

Stina Urberg mottog ett stipendium på 50 000 kronor för Kulturella och kreativa näringar, motiveringen lyder: Stina är ett gott exempel på hur företag inom kulturella och kreativa branscher inte växer hierarkiskt utan ofta skapar utveckling i kluster där olika företagare stärker varandra i en hel bransch. Stina var också aktuell i höst då hon lanserade sina produkter på Milano Jewelry Week i Italien under hösten, där 750 utställare från hela världen fanns på plats.

- Under oktober 2022 visades två unika kreationer under Milano Jewelry Week. Jag deltog även själv på plats och det var på många sätt oerhört stort att se sina kreationer i det statusfyllda internationella sammanhanget. Att se hur mitt skapande positionerar sig. Ett av mina absolut största mål med Urberg Design är att lyfta in hållbara alternativ, unika kreationer skapta i oädla, återbrukade- och/eller restmaterial, in i det internationella finrummet. Skapa ett utrymme bland smycken av ädlare material, kända märken och "fast fashion". Samtidigt som jag genom tekniker, materialval och formspråk bland annat förmedlar mitt starka ursprung, med bland annat hantverkstraditioner och den omkringliggande naturens absoluta betydelse, säger Stina.

Övriga mottagare av Region Västernorrlands kulturstipendier 2022

Kontakt: Elin Torestad, kulturstrateg
E-post: elin.torestad@rvn.se
Telefon: 073-804 61 58


Tillbaka till toppen