Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Västernorrland har röstat

2018-09-10 10:03

Socialdemokraterna blir fortsatt största parti och miljöpartiet åker ur regionfullmäktige. Så ser det ut när alla valdistrikt i länet nu är räknade.

När alla distrikt är räknade är Socialdemokraterna fortsatt största parti med 28 mandat, följt av Moderaterna med 10 mandat, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Centerpartiet med 8 mandat vardera, Sjukvårdspartiet med 7, Kristdemokraterna med 5 och Liberalerna med 3 mandat. Miljöpartiet har bara fått 2,34 procent av rösterna vilket innebär att de inte klarar treprocentsspärren och åker ur regionfullmäktige.

Vilka partier ska styra?

Det kommer att dröja ett tag innan vi vet vilka partier som kommer att styra Region Västernorrland.

Om inget parti får egen majoritet behöver flera partier komma överens om att bilda en majoritet.

Tidslinje efter valet

Den 24 - 25 oktober hålls det första mötet med de nyvalda ledamöterna i regionfullmäktige. Då väljs regionfullmäktiges ordförande samt två vice ordföranden.

Fullmäktige utser också en valberedning som i sin tur ska ta fram förslag på hur platserna i landstingets olika styrelser och nämnder ska besättas. Först vid fullmäktige i november kommer vi att få det slutgiltiga beslutet om vilka politiska partier som ska leda regionen framåt under de kommande fyra åren.

Den nya styrelsen och nämnderna tillträder den 1 januari 2019.