Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Enormt tryck på sjukvården – närmar sig katastrofläge

2021-04-22 16:40

Aldrig tidigare under pandemin har trycket på sjukvården i regionen varit större. Nu vädjar en allt mer slutkörd personal Västernorrlänningarna om att hjälpa dom - så att de kan hjälpa oss.

Extremt ansträngt

- Var så snälla och följ myndigheternas rekommendationer, träffa inte några andra utanför familjen eller utsätt dig för att bli smittad. Nu måste alla hjälpas åt för att vi ska klara av den här svåra situationen, säger Petra Lindstedt områdesdirektör länssjukvårdsområde somatik.

Just nu är det ett extremt ansträngt läge på alla tre sjukhus i länet på grund av det stora antalet covidpatienter som dagligen kommer in till sjukhusen för vård. Det har gjort att annan viktig vård behöver ställas in och snart är sjukhusen överfulla.

- Vi närmar oss ett katastrofläge, säger Petra Lindstedt.

Allt yngre covidpatienter

Trots att man den senaste veckan har öppnat dubbelt så många vårdplatser på intensiven i Sundsvall är det redan fullt och personalen kämpar med mycket svårt sjuka patienter dygnet runt.

- De som kommer in nu är livshotande sjuka och mycket yngre än tidigare. Många är födda på 70 och 80-talet. De kommer ofta in hit med svår ångest eftersom sjukdomen gör att det känns som att man håller på att drunkna. Hur mycket man försöker så kommer man inte upp till ytan för att få luft. Du vill inte bli dödssjuk i covid-19 och hamna här, säger Magnus Enlund överläkare på covid-IVA i Sundsvall.

Stolt över att kunna rädda liv

Han har jobbat på intensivvårdsavdelning i över tjugo år och är van att arbeta med allvarligt sjuka människor, men han har aldrig upplevt något som liknar dagens situation. Av länets idag totalt 21 IVA-platser är 19 upptagna och personalen orkar snart inte mer om de inte blir fler eller antalet sjuka snart går ner.

- Jag är stolt över att vara här och tillsammans med mina kollegor kunna rädda livet på människor. Det är ju därför jag valde det här yrket, men vi klarar inte hur mycket som helst - hur länge som helst. Vi behöver din hjälp och det du kan göra är att inte bli smittad, säger Magnus Enlund.

Bytt arbetsplats

Agneta Lind och Johanna Berggren jobbar bägge på andra sjukhusavdelningar och blev flyttade hit som en direkt följd av pandemin och den galopperande ökningen av covidpatienter.

- Jag trivs bra här och välkomnades direkt, det är en väldigt bra sammanhållning och teamwork. Det känns viktigt att kunna bidra i den akuta situation vi nu befinner oss i, men helst hade jag ju naturligtvis sett att vi inte hade behövt det, säger Agneta Lind.

Smittspridningen värst i Sverige

Den engelska mutationen har nu helt tagit över i Västernorrland. Den här varianten är både mer smittsam och gör att även yngre och friskare individer kan bli svårt sjuka. Just nu har Västernorrland Sveriges högsta smittspridning och är en av de värst drabbade regionerna i hela Europa.

- Det blir många långa arbetspass nu, en kollega gjorde nyss 80 timmar på 10 dagar. Det går såklart ut över familjelivet och jag ser inte mina barn så mycket som jag skulle vilja. Men det är bara att bita ihop och kämpa vidare, det finns ju inget annat alternativ när så många sjuka människor behöver oss, säger specialistläkare Christopher Nordlander.

Så minskar vi tillsammans smittspridningen:

  • Stanna hemma om du känner dig sjuk.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Begränsa dina kontakter med andra.
  • Håll avstånd till andra människor.
  • Arbeta hemifrån om möjligt. Håll avstånd på arbetsplatsen.
  • Idrotta smittsäkert.
  • Avstå onödiga resor och res smittsäkert om du måste.
  • Använd munskydd i kollektivtrafik och offentliga inomhusmiljöer.
  • Provta dig vid symtom.
  • Vaccinera dig när du blir erbjuden

Se fler bilder från covid-IVA i Sundsvall: