Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Erika och Viggo sommarjobbar hos regiondirektören

2019-07-11 09:28

I sommar är det sammanlagt 133 ungdomar som jobbar och hjälper till inom Region Västernorrland. Två av ungdomarna arbetar på direkt uppdrag av regiondirektören.

Erika Ingvarsson och Viggo Lindehall från Härnösand är två av våra 133 sommarjobbare i Region Västernorrland. Under tre veckor jobbar de tillsammans med olika verksamheter inom regionledningsförvaltningen, till exempel ekonomi och kommunikation. En hel vecka spenderar de också med regiondirektören, Hans Wiklund.

– Sommarungdomar är viktigt för Region Västernorrland. Det är en del i vårt sociala ansvar som arbetsgivare att ge unga en introduktion till arbetslivet. På sikt handlar det också om att rekrytera talanger till våra viktiga verksamheter, säger Hans Wiklund.

Undersöker digitala ungdomsmottagningar

Under sin vecka tillsammans med regiondirektören har Erika och Viggo fått uppdrag att utreda vilka för- och nackdelar ungdomar ser med en digital ungdomsmottagning. På en vecka har de bland annat besökt och intervjuat medarbetare på ungdomsmottagningen, gjort research på internet och genomfört fokusgrupper med andra ungdomar.

– Det finns flera fördelar med att införa digitala ungdomsmottagningar. Det kan till exempel bli enklare för ungdomar att ta kontakt med en kurator på distans, berättar Viggo Lindehall.

– För mig är det viktigt att våra sommarungdomar får riktiga arbetsuppgifter. Jag har gett Erika och Viggo i uppdrag att utreda hur unga i Västernorrland ser på en digital ungdomsmottagning. De har visat att ungdomar kan ta ansvar för en uppgift och leverera resultat som vi kommer att ha nytta av i vårt fortsatta utvecklingsarbete, säger Hans Wiklund.

Vad är det bästa med att sommarjobba inom Region Västernorrland?

– Jag visste inte så mycket om verksamheten innan jag började jobba här, men jag har lärt mig mycket på dessa veckor. Jag skulle kunna tänka mig att jobba här i framtiden, om jag får en variation på arbetsuppgifterna, säger Erika Ingvarsson.

– Det är både roligt och viktigt att handleda sommarungdomar. Roligt för att man får lära känna trevliga och ambitiösa ungdomar. Viktigt för att man får en bild av hur unga ser på vår verksamhet och tänker kring vad som är viktigt för att trivas på en arbetsplats, avslutar Hans Wiklund.

Ungdomarna jobbar fem och en halv timme per dag, fem dagar per vecka i tre veckor. De arbetar parallellt med ordinarie personal och ersätter inte någon anställd.

Total fördelning av antalet sommarungdomar som jobbar i Region Västernorrland:

Sjukhuset i Sundsvall: 40 personer

Sjukhuset i Sollefteå: 9 personer

Sjukhuset i Örnsköldsvik: 14 personer

Folktandvården: 4 personer

Regionledningsförvaltningen: 45 personer

Primärvård, inklusive Österåsens hälsohem: 13 personer

Regional utveckling: 8 personer

Totalt: 133 ungdomar är anställda