Bild på byggnaden Sollefteå sjukhus
Den här veckan utfördes de första inkontinensoperationerna på sjukhuset i Sollefteå

Expansion på Sollefteå sjukhus – start för inkontinensoperationer

2022-02-18 14:59

Kvinnosjukvården i Västernorrland har utökat sina operationsresurser. Den här veckan utfördes de första inkontinensoperationerna på sjukhuset i Sollefteå.

- Det här gör att väntetiderna blir kortare och att fler kvinnor kan få vård i närheten av där de bor. Det är en positiv trend både för sjukhuset i Sollefteå och kvinnosjukvården i hela regionen, säger Helena Dalin, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Region Västernorrland.

Ett nytt område

Operationsavdelningen vid sjukhuset i Sollefteå har i dagsläget den största delen av regionens proteskirurgi. Inkontinensoperationerna är ett nytt område som kan optimera utnyttjandet av operationsresurserna.

- Det här är en ren utökning av operationer i regionen. Det förbättrar främst tillgängligheten för patienter som bor i Sollefteåområdet, men även för patienter från andra delar av länet, säger Helena Dalin.

Fyra operationer

I onsdags utfördes de första fyra inkontinensoperationerna av Anders Krondahl, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik.

-  Det gick utmärkt. Det här är ett förhållandevis enkelt ingrepp som tar cirka 30-40 minuter. Patienterna kan gå hem samma dag, säger han.

Varannan onsdag

Under våren kommer Anders Krondahl utföra operationer på Sollefteå sjukhus varannan onsdag.

-  För kvinnor med så kallas ansträngningsinkontinens fungerar den här typen av ingrepp bra. De patienter jag hade i onsdags var mellan 30 och 60 år, säger han.


Tillbaka till toppen