Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Sjukhusentré Sundsvalls sjukhus
Sjukhusentré Sundsvalls sjukhus

Fem operationer inställda på grund av vinterkräksjuka på Sundsvalls sjukhus

2020-01-08 16:20

(Uppdaterad 10/1) Vid den ortopediska avdelningen 14 på Sundsvalls sjukhus har patienter och personal drabbats av vinterkräksjuka. Detta gör att avdelningen inte kan ta emot nya patienter vilket i sin tur leder till att vissa planerade operationer tvingats ställas in. Dessa patienter är meddelade.

På ett sjukhus vistas många människor vilket innebär att smitta kan föras in till sjukhuset och sedan spridas. Totalt har fem operationer fått ställas in och smittan är begränsad.

- Smittan är begränsad till en vårdavdelning där man jobbar hårt för att undvika smittspridning. Vi gör täta avstämningar för att hålla det så, berättar Matilda Foborg, hygiensjuksköterska.


Uppdatering fredag eftermiddag 10 januari:

De smittade patienterna är nu sex stycken och vårdas avskilt med egen personal. Inläggningsstoppet fortsätter under helgen och eventuella ortopediska inläggningsfall omdirigeras med ambulans till Örnsköldsvik. Enligt Johan Nilsson, länsverksamhetschef ortopedi, är planen nu att återuppta verksamheten som vanligt måndag 13 januari.Fakta:

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus vilket är mycket smittsamt. Det bästa skyddet är att undvika kontakt med smittade samt att tvätta händerna ofta med tvål och vatten, enbart handsprit påverkar inte caliciviruset. Inkubationstiden är 12-48 timmar. Smittan yttrar sig som kräkningar, diarré, illamående, magvärk, feber och huvudvärk. De flesta blir friska efter cirka tre dagar. För att undvika att smitta andra bör vuxna stanna hemma i ett dygn efter senaste kräkning eller diarré, för barn gäller två dygn.

Vill du veta mera finns information på 1177.se om vinterkräksjuka