Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Fler än 1000 Västernorrlänningar har testat sig för covid-19 via självtest

2020-07-14 15:19

Sedan 2 juli har det varit möjligt att beställa självtest via 1177 Vårdguiden, för att ta ett prov på om man har covid-19. Strax över 1000 västernorrlänningar gjorde det under dagarna till och med den 10 juli och av dessa har 110 konstaterats positiva.

- Det mesta har gått smidigt, men vi får rapporter från apoteken som är utlämningsställen att man har varit tvungna att avvisa några som försökt hämta ut provtagningsmaterialet själv. Du måste ha ett ombud som är symtomfri,  säger Eva Billberg, projektledare för egenprovtagning i Region Västernorrland.

Ombud viktigt

För att kunna hämta ut provtagningsmaterialet på ditt valda utlämningsställe krävs att du har utsett ett ombud. Det är viktigt att du håller dig isolerad om du har symtom som kan bero på covid-19.

Första steget – beställ provtagningsmaterial via 1177.se

Du loggar in i 1177.se för att beställa provtagningsmaterial och välja utlämningsställe.

- Det har hänt att personer kommit till ett utlämningsställe utan att ha gjort beställningen, och sagt att man vill ”hämta ut” provtagningskittet. Då har man tyvärr missat viktig information om hur det ska gå till, säger Lotta Haleen, Apoteket AB. 

Beskrivning av hur du tar provet finns med i provtagningsmaterialet. Du kan också förbereda dig genom att titta på filmen som publicerats på 1177.se. På webbplatsen finns mer information om egenprovtagning och vad som gäller.

Den som har symtom men inte har möjlighet att göra ett självtest, om man inte har ett ombud eller har för långt till ett utlämningsställe, kan fortfarande vända sig till sin hälso- eller vårdcentral för att ta ett prov.

För provsvar – logga in i 1177.se

Du ska få svar via din journal i 1177 Vårdguidens e-tjänster efter cirka två dygn. Du loggar in via 1177.se, du ska med andra ord inte ringa till 1177 sjukvårdsrådgivningen.

-  Många läser nog ”1177” och kopplar det till telefonnumret för sjukvårdsrådgivning, säger Gunilla Öst, enhetschef för 1177 i Västernorrland.

Sjukvårdsrådgivningen har fått många samtal om detta de senaste par veckorna, och de kan inte svara.

- Rådgivningssköterskorna kan inte läsa din journal. Du måste själv logga in via webbplatsen för att komma åt den, säger Gunilla Öst.

Om du inte hittar svar i din journal inom rimlig tid, kontakta support för e-tjänsterna.  

Support för 1177 Vårdguidens e-tjänster

Läs om egenprovtagning på 1177.se