Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Thomas Didriksson porträttbild
Thomas Didriksson, systemförvaltare

Fler och fler läser sin journal digitalt via 1177 Vårdguiden

2019-08-13 08:00

Journalen på nätet är en tjänst på 1177 Vårdguiden som funnits i över ett år nu i Västernorrland.

Efter att lanseringen skedde i mars 2018 så har regioninvånarna blivit mer och mer medvetna och intresset för att läsa sin journal via nätet har ökat successivt.

Thomas Didriksson är systemförvaltare på Region Västernorrland och arbetar med att utveckla journaltjänsten i Västernorrland.

-  Vi har ökat från 8 000 unika besökare i slutet av 2018 till 12 000 unika besök nu i maj 2019. Intresset har ökat allt eftersom och jämför du med övriga Sverige så når vi procentuellt samma mängd invånare här i Västernorrland i år med vår journaltjänst (ca 5% ), säger Thomas Didriksson, systemförvaltare och objektspecialist, Region Västernorrland.

Hösten 2018 anslöt sig vuxenpsykiatrin och kvinnokliniken samt hud och könskliniken till journaltjänsten. Det innebär att om du har vårdats vid någon av dessa verksamheter så finns även deras uppgifter med i dina journalanteckningar digitalt.

Just nu kan du se anteckningar, diagnoser, läkemedel, uppmärksamhetssignaler och vårdkontakter. Uppmärksamhetssignaler betyder fakta som till exempel om du är känslig för något som till exempel allergi eller celiaki (glutenallergi).

Sekretess i journalen för tonåringar

I våras anslöt sig även Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) samt Barn och ungdomsmedicin till journaltjänsten.

-  Det är viktigt att känna till att du som är vårdnadshavare till barn i åldern 13-16 år, per automatik, inte kan se tonåringens journaluppgifter, säger Thomas Didriksson.

När tjänsten utformades nationellt av Inera togs beslutet att tonåringar i denna ålder har rätt till integritet. Undantag finns i de fall där det är nödvändigt förstås och då kan verksamheten bedöma att det är ok för vårdnadshavaren/föräldern att se tonåringens journalanteckningar.

-  Nu ser vi fram emot att invånaren ska kunna se sina labbsvar senare i höst när vi ansluter labb till journaltjänsten. Då kommer du att kunna se provsvar från dina tagna blodprov, avslutar Thomas Didriksson.

 

Hur går du tillväga för att se dina journalanteckningar?

  • Logga in på 1177 Vårdguiden med ditt personliga bankid.
  • Du kan bara se digitala journalanteckningar om dig själv från och med 1 januari 2015. Undantag är Barn och Ungdomsmedicin samt Barn och Ungdomspsykiatrin som visar journalanteckningar från och med 1 januari 2019.
  • Tidigare års journalanteckningar behöver du fortfarande beställa papperskopior för och det gör du genom att kontakta den mottagning där du fått din vård.
  • All fakta visas som en tidslinje med det som hänt löpande.
  • Du kan dölja journalanteckningar som är nyare än 14 dagar om du hellre först vill få ett personligt besked. (Det kan vara lämpligt när du ska få ett besked om till exempel diagnos vid allvarlig sjukdom)

 

Text: Eva Coos Berglund, kommunikatör Region Västernorrland