Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Fler regionala rekommendationer

2021-04-29 10:39

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög i Västernorrland och smittskyddsläkaren har därför i samråd med länsstyrelsen nu beslutat att utvidga de regionala rekommendationerna.

– Vi behöver få ned smittspridningstakten. Jag uppmanar alla att ta råd och rekommendationer på största allvar. Sjukvården måste få möjlighet att mäkta med att ta hand om de som blir svårt sjuka, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland. 

De skärpta regionala rekommendationerna införs fredag 30 april och gäller till och med 23 maj.

De regionala rekommendationer som nu införs är:

  • Begränsa dina sociala kontakter. Träffa inte andra än dem du bor med, utöver det som är nödvändigt på arbete eller i skola.
  • Arbetar du i en verksamhet med pågående utbrott av covid-19 bör du i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.
  • Träna inte inomhus i grupp (tre personer eller fler) om du är född 2001 eller tidigare. Denna rekommendation gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.

Sedan tidigare gäller även dessa regionala rekommendationer i Västernorrland. Även de förlängs nu till 23 maj:

  • Munskydd bör användas av dig som är född 2004 eller tidigare vid resor med kollektivtrafiken oavsett tid på dygnet samt vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen som bensinstationer och frisersalonger.
  • Alla bör avstå från onödiga resor, både inom och utanför länet. Måste du resa så ska det ske så smittsäkert som möjligt. Får du symtom ska du kunna ta dig hem på ett säkert sätt.

De regionala rekommendationerna är tillägg till Folkhälsomyndighetens nationella råd. Att arbeta hemifrån om det är möjligt, stanna hemma vid symtom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra människor är lika viktigt som tidigare. 

Råd och rekommendationer gäller alla i Västernorrland, även de som haft covid-19 och/eller är vaccinerade.  

– Nu kommer valborgsmässoafton och jag vill understryka att du även då bara bör träffa dem i ditt hushåll för att skydda dig själv och andra från covid-19. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska den stora smittspridning vi har i Västernorrland, säger Hans Boman.  

 

Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland