Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Provtagningspinne på väg att föras in i näsan på en man. Vi ser bara del av ansiktet med näsa och mun, och en hand med plasthandske som håller i ett provrör med text covid-19.

Förbättrade testmöjligheter för de som saknar e-legitimation

2021-02-01 14:10

Nu finns det möjlighet för de som saknar e-legitimation att testa sig för pågående covid-19 infektion. Bokning av tid sker via sin hälso- eller vårdcentral, men testproceduren är densamma som för egenprovtagning.

Några grupper i befolkningen, till exempel papperslösa och de allra äldsta, har haft svårt att skaffa sig e-legitimation, något som krävs för att boka egenprovtagning för covid-19 via 1177.se

Nu har Region Västernorrland sett över vilka möjligheter som finns och nu hittat en lösning för att patienter utan e-legitimation ska kunna boka tid för egenprovtagning på sin hälso- eller vårdcentral.

  • Provtagning för patienter utan e-legitimation räknas som egenprovtagning, men kommer att tas på hälso- och vårdcentralerna och analyseras på ABC-lab i Stockholm.
  • Alla som har möjlighet ska dock fortsatt beställa egenprovtagning via 1177 Vårdguiden.
  • Alla prover som tas via egenprotagning/självtest skickas till ABC-lab i Stockholm för analys.

De prov som inte räknas som egenprovtagning skickas till laboratoriemedicin på sjukhuset i Sundsvall. 

Sedan mitten av november förra året har efterfrågan på provtagning legat över den regionens egen analyskapacitet, trots ett intensivt arbete av personalen. Laboratoriemedicin har därför varit tvungna att prioritera och säkerställa provsvar för inneliggande patienter, personer på särskilda boenden, vårdpersonal och annan samhällsviktig personal. 

-       Vi har för närvarande en god kapacitet i regionen både för provtagning och smittspårning. Det är viktigt att alla invånare fortsätter att provta sig vid symtom på covid-19 för att vi ska kunna hålla nere smittspridningen så mycket som möjligt, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Om att lämna prov och få provsvar  - 1177 Vårdguiden