Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Helene Andersson jonglerar med äpplen utanför sitt företag Gubbholmen must & grönt
Företaget Gubbholmen must & grönt är ett litet gårdsmusteri som ligger hemma på Helene Anderssons gård i Kyrkbyn utanför Trehörningsjö, Örnsköldsviks kommun.

Företagsstöd gör stor skillnad

2021-04-16 10:51

Nästan 700 företag fick ekonomiskt stöd och chans att förverkliga idéer och göra kloka investeringar förra året. Helene Andersson som driver Gubbholmen must & grönt i Örnsköldsvik är en av dem.

2019 fick Helene Andersson ta hand om barnens äpplen. Där och då började hon att pressa äpplen för första gången och en företagsresa startade. Idag säljer hennes äppelmust som smör i solsken.

Företaget Gubbholmen must & grönt är ett litet gårdsmusteri som ligger hemma på Helene Anderssons gård i Kyrkbyn utanför Trehörningsjö, Örnsköldsviks kommun. Precis invid gården ligger en holme som kallas Gubbholmen, därav namnet. I släktens gamla hemman tillverkas Gubbholmens äppelmust. I köket ryms äppelpressen och ett rum är kallställt för att förvara alla äpplen. Skämtsamt berättar Helene att det aldrig skulle bli något storskaligt av detta.

- Men så plötsligt en dag står en lastbil med 1,1 ton äpplen på flaket hemma hos oss, skrattar Helene och fortsätter: jag hade bara en jätteliten press och kände att det tog för mycket tid. Jag behövde större utrustning helt enkelt och då var det någon som tipsade mig om utvecklingschecken. Jag gick in och läste om den och sökte utvecklingscheck för en äppelpress, pastöriseringsmaskin och för att få hjälp att bygga upp en hemsida.

Möjliggjorde större produktion

Tack vare utvecklingschecken har företaget kunnat utöka produktionen.

- Det gjorde väldigt stor skillnad att få utvecklingscheck. Det är tack vare det som vi haft möjlighet att investera i de här maskinerna. Det har varit snabb handläggningstid och jag har fått bra stöd när jag ringt och pratat med handläggarna, säger Helene Andersson.

Macken i Trehörningsjö började sälja äppelmusten på tre liters bag in box och även äggboden i Banafjäl är återförsäljare av äppelmusten. Jag har idag övriga återförsäljare runt om i kommunen som Handlarn i Långviksmon, Gideålivs i Gideå, Handelsboden i Sidensjö och även i Nordmaling i Blomboden. Fler är på gång. Utöver det har Helene kontakt med Coop Nord om deras idé att förädla den frukt Coop-butikerna kasserar.

- Det har blivit en otrolig efterfrågan på äppelmusten men jag tror det är för att det ligger rätt i tiden. Det innehåller naturliga råvaror och jag märker att många familjer är medvetna och vill ha lokalproducerat, säger Helene Andersson. Min tanke är att få produkterna klassade som ekologiska men det är en del arbete kvar med det.

Gubbholmen satsar vidare

Inför 2021 är planerna att fortsätta med äppelmusten, äppelshot med ingefära och svartvinbärsnektar men Helene Andersson sneglar även på att kunna utöka sortimentet lite. En annan förhoppning är att en dag kunna anställa någon, i alla fall under högsäsongen. Idag så hjälper maken och barnen till vid behov.

- Eftersom det här är ett gårdsmusteri är hantverket viktigt för mig. Att välja ut äpplena, krossa dem, pressa och sedan fylla upp äppelmusten när den är klar. Det är kul men arbetsamt också så jag hoppas kunna anställa någon. Jag jobbar heltid med det här nu och vi får fler och fler återförsäljare, vilket är kul, säger Helene Andersson.

Om utvecklingschecken

Utvecklingschecken är en del av Region Västernorrlands regionala företagsstöd. De regionala företagsstöden är statliga medel för att främja investeringar i regionen som skapar tillväxt. Utvecklingschecken riktar sig till små och medelstora företag och för investeringar i marknadsnära affärsutveckling. Utvecklingschecken togs fram efter utbrottet av Coronapandemin för att hjälpa regionens företag att ställa om till följd av ändrat kundbeteende.

Region Västernorrland beviljade 695 företagsstöd under 2020 vilket var en ökning med 287 procent mot för året innan. Merparten av dessa 695 beviljade företagsstöd var utvecklingscheckar.

Vilka företag kan söka utvecklingschecken?

Små -och medelstora företag med verksamhet i Västernorrland som har 1-249 sysselsatta eller anställda och högst 500 miljoner kronor i omsättning. Utvecklingschecken kan beviljas även om lokal konkurrens förekommer.

Längre handläggningstider än normalt

Inom enheten för företagsstöd har Region Västernorrland under lång tid haft ett stort inflöde av nya ansökningar, vilket har medfört att handläggningstiderna är längre än vanligt. För närvarande är väntetiden från inskickad ansökan till handläggning cirka åtta veckor.

Information om utvecklingschecken