Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Förlängt intervall för dos 2

2021-05-24 16:21

Folkhälsomyndigheten har gett nya rekommendationer kring intervallet mellan dos 1 och 2 för vaccin mot covid-19. Rekommenderat intervall ändras från sex till sju veckor för vaccinen Pfizer Biontech och Moderna.

Det är fortfarande en hög smittspridning av covid-19 i samhället. Ett förlängt intervall innebär att fler får vaccin tidigare än beräknat. Det är viktigt att så många som möjligt snabbt får sin första dos för att smittspridningen ska dämpas.

Införs när vaccineringen i fas 4 öppnar

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och i samråd med smittskyddsläkaren införs det förlängda intervallet när vi startar vaccineringen i fas 4. Det beräknas kunna ske i början på juni, berättar Karin Sellgren, vaccinationssamordnare inom Region Västernorrland.

Dos 1 ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. Man behöver inte börja om eller ge någon extra dos, även om det går lite längre tid än sju veckor mellan doserna. Den som har fått en tid för dos 2 behöver inte heller boka om sin tid.

– Det är viktigt att man behåller sin tid för dos 2. Både för att få ett långvarigt skydd mot covid-19 och för att underlätta att vaccinationsprocessen löper på smidigt. Då kan fler vaccinera sig så fort som möjligt, säger Karin Sellgren.