Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Coronaviruset i förstoring - en grå boll med röda piggar som ser ut som blommor

Försenade leveranser påverkar kedjan

2021-01-25 08:25

Det är problem med leveranserna från Pfizer Biontechs vaccin (Comirnaty). De närmaste veckorna får Region Västernorrland färre doser än planerat.

Det innebär för vecka 4, 5 och 6 att:

En fortsatt prioritering sker för de som bor på särskilt boende, har hemsjukvård eller hemtjänst. Personalen måste tyvärr stå tillbaka och de äldre prioriteras först.

- Ålder är den prioriteringsfaktor som väger tyngst. Det gör inget att dos två dröjer. När det är begränsad tillgång prioriteras de som riskerar att bli sjukast, därför går boende före personal. Yngre personer svarar också snabbare än äldre personer på vaccin rent immunologiskt, säger Hans Boman smittskyddsläkare.

Det går att vänta med dos två

- Studierna på vaccinet är gjorda med intervallet 21 dagar, därför ska vi så långt det är möjligt inte gå ifrån det. I studierna av vaccinet har dock några patienter vaccinerats upp till tre veckor senare och de har fått ett bra skydd av vaccinet. Om man redan har fått dos ett och måste vänta på dos två behöver man inte börja om med vaccinationen, säger Hans Boman.

Nästa fas påverkas

Så snart leveranserna är mer stabila igen så återgår vi till den fastställda planen. Alla som vill får vaccin, i sinom tid, men denna situation är svår att påverka. Det är samma situation i alla regioner. Dock påverkar det gruppen 70 plus. Där hade Region Västernorrland planerat att komma igång i början på februari men nu flyttas den starten några veckor framåt i tiden.