Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Malin, en blond kvinna, står framför en vårdcentral. Hon håller i en orange plastbehållare och har skyddshandskar på sig.
Malin Gustafsson är en av volontärerna som anmält sig för att hjälpa till vid vaccinationerna under julhelgerna. Till vardags är hon skolsköterska och distriktssköterska och har stor vana av att vaccinera. ”Dagens insatser har gått bra och det känns fantastiskt att vara igång. Det här är vägen framåt till en normal vardag igen”, säger Malin.

Första doserna av Comirnaty ges idag mot covid-19

2020-12-28 10:12

På förmiddagen den 28 december har de första vaccindoserna mot covid-19 delats ut i Region Västernorrland. 200 doser gavs till personer i de mest sköra grupperna på särskilda boenden i Härnösand och Sundsvall. De har fördelats enligt den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten rekommenderar.

Det var den 21 december som EU-kommissionen godkände Pfizer/Biontechs vaccin och i julhelgen kom de första doserna till länet. I takt med att leveranserna utökas erbjuds fler grupper vaccin under första halvåret 2021.

– Vi är så glada och tacksamma att vaccinationen har kommit igång. Vi vaccinerar på två orter i mellandagarna och fortsätter nästa vecka i fler kommuner i länet, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare vid Region Västernorrland.

Nytt system för att registrera vaccinationerna

Egentligen var planeringen satt till vecka 2 för att fortsätta vaccinationerna. Då tas ett nytt system i bruk för att registrera och dokumentera vaccinationen.

– Men det känns så väldigt bra att vi kan fortsätta direkt och vaccinera i fler kommuner nu när vi fått en till leverans av vaccin. Vi planerar intensivt för ett omfattande vaccinationsarbete de närmaste månaderna. Målet är att alla över 18 år ska ha erbjudits vaccin senast under första halvåret 2021. Att ta vaccinet är frivilligt men det skyddar från covid-19 och minskar risken för att smitta andra.

Forskare från hela världen har samarbetat på mycket kort tid för att ta fram vaccinet. De vaccin som nu godkänns har genomgått samma noggranna säkerhetskontroller som andra vacciner.

Ges till de mest sköra grupperna först

Vem som får vaccin först styrs av nationella prioriteringar. De som löper störst risk att bli allvarligt sjuka erbjuds vaccinet först. Det går alltså inte att boka tid eller ställa sig i någon kö för vaccinering nu. Varken för allmänheten, för personer i riskgrupper eller på andra särskilda boenden.

– För det första vaccinet, Comirnaty, behövs två doser som ska tas med tre veckors mellanrum. Cirka en vecka efter dos två har kroppen bildat de antikroppar som skyddar mot sjukdomen. Därför är det viktigt att fortsätta följa de allmänna råden, även när allt fler blir vaccinerade, säger Karin Sellgren.