Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Första vaccineringarna direkt efter julhelgen

2020-12-23 15:13

Måndag 28 december ges det första vaccinet mot covid-19 i Härnösand och Sundsvall. De som får vaccinet bor på särskilda boenden och tillhör den högst prioriterade gruppen.

- Vi är glada att kunna erbjuda vaccinet så fort det anländer till vår region. Vi ger de första 200 doserna 28 december. Hälften av doserna fördelas till Härnösands kommun och hälften till Sundsvalls kommun, säger Karin Sellgren, projektledare vaccination covid-19 Region Västernorrland.

Vaccinet blev godkänt så sent som i måndags och ett intensivt arbete har pågått för att lösa praktisk hantering, säkerställa dokumentation och förbereda både vaccinatörer samt de som ska vaccineras inför starten.

Dialog med boenden i kommunerna

De första doserna vaccin kommer upptinat i en specialleverans till Västernorrland, vilket innebär att vaccinet är känsligt för vidare transporter. Regionen har därför valt att begränsa erbjudandet till Sundsvalls och Härnösands kommun och har fört en nära dialog med dem kring detta.

Enligt tidigare prognoser skulle regionen få vaccin först i januari för vaccinationsstart efter helgerna men leveranserna har tidigarelagts.

- För att säkerställa ett ordnat införande vad gäller patientsäkerhet och kvalitet så har vi valt att ge det första vaccinet på måndag den 28 december - om allt går enligt plan. Det är viktig att komma igång så snart som möjligt eftersom det ger oss möjlighet att fånga upp frågor och utvärdera vår process innan vi startar vaccinationsarbetet på bredare front i vecka två, säger Karin Sellgren.