Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Fortsätt följa rekommendationerna

2020-05-22 11:33

Smittspridningen av coronaviruset i Västernorrland fortsätter. Smittspridningen pågår i alla länets kommuner och pandemin är långt ifrån över.

Fram till idag har vi 554 bekräftade fall av covid-19 i Västernorrland. 67 personer har avlidit i sjukdomen, 44 personer vårdas idag på något av våra sjukhus varav 8 på intensivvårdsavdelning.

De senaste veckorna har fler prover tagits. Fram till idag har vi tagit cirka 3500 prover och antalet provtagningar ökar. Under vecka 19 togs 600 prover och under förra veckan 750. Trots det använder inte på långt när vår fulla analyskapacitet.

- Vi har kapacitet att analysera 1750 prover per vecka. Vi kommer nu att fortsätta öka antalet provtagningar framöver vilket bland annat innebär att fler medarbetare inom hälso- och sjukvården kommer att provtas, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Skillnader mellan kommunerna

Utifrån de provtagningar som gjorts hittills ser det ut som att det finns stora skillnader mellan olika kommuner. Just nu ligger exempelvis Kramfors och Timrå kommuner högt och Ånge kommun ligger lågt i antal bekräftade fall.

Timrå är tillsammans med Kramfors de två kommuner som haft flest smittade i förhållande till befolkningen. I båda dessa kommuner har man haft problem med smittspridning på äldreboenden, vilket bidragit till siffrorna. Samtliga kommuner i länet, förutom Ånge och Härnösand, har haft bekräftade fall på äldreboenden.

- Det är inte förvånande, det är många faktorer som påverkar statistiken. Det finns lokala skillnader i smittspridning men sedan beror också utfallet på vilka som har provtagits och hur många i olika kategorier och annat, säger Hans Boman.

Pandemin är långt ifrån över

Vilket förhållningssätt behöver vi invånare i Västernorrland ha nu i ljuset av att andra länder börjar lättar på restriktionerna, gäller våra rekommendationer fortfarande med två meters avstånd och att 70+ ska träffa så få som möjligt och så, eller kan vi slappna av?

- Nej, pandemin är långtifrån över. Vi får räkna med att det här fortsätter ett bra tag framöver. Vården planerar för en hög belastning på nuvarande nivå även om vi hoppas att det kan börja sjunka något under sommarmånaderna. Men det är viktigt för oss alla att fortsätta att följa gällande rekommendationer för att begränsa smittspridningen, säger Hans Boman.