Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Fortsatt hög smittspridning – cirka 1000 nya fall den senaste veckan

2021-01-04 16:48

Det är fortfarande en hög belastning för sjukvården i Region Västernorrland. Just nu vårdas 89 patienter för covid-19 på länets sjukhus och ännu syns inte några tydliga tecken på minskad smittspridning.

Den senaste veckan har cirka 1000 nya fall registrerats.

- Känslan är att vi ligger kvar på en platå och att det fortsatt är en hög smittspridning i hela länet, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Ansträngt men stabilt

På länets sjukhus är läget fortfarande ansträngt men stabilt, rapporterar sjukhusdirektör Lena Carlsson.

- Det är skört men har fungerat. Personal som har varit sjuka börjar komma tillbaka i tjänst och det gör att vi kan öppna ytterligare vårdplatser och även covid-IVA i Sollefteå öppnar inom kort. Det är en stor insats som har gjorts av alla våra medarbetare som har gått in och jobbat extra under helgerna. Men jag känner en viss oro över att inte smittspridningen ser ut att mattas av, säger Lena Carlsson.

Minskat antal provtagningar

Under vecka 52 gick antalet provtagningar ned något på grund av röda dagar.

- Provtagningen har fungerat bra, det finns inte några siffror än på hur många prover som togs under vecka 53 men cirka 1000 personer har testat positivt för covid-19 sedan förra måndagen, säger Hans Boman.

Fler smittspårare

Under hösten har flera nya smittspårare anställts och nu kommit på plats.

- Smittspårarna är i fas och det fungerar väldigt bra.

Det har inte kommit in några rapporter om stora folksamlingar eller trängsel under mellandagarna.

- Det verkar som att det kan ha varit en viss nedgång av besökare i affärerna, men det är inget jag har några exakta tal på. Vi har ett ansträngt läge inom sjukvården och jag uppmanar folk att fortsätta följa restriktionerna - håll i och håll ut, avslutar Hans Boman.