Kvinna som snyter sig.
Covid-19, säsongsinfluensa och RS-virus har stor spridning just nu.

Fortsatt stor spridning av covid-19

2022-12-21 08:23

Under tisdagen, den 20 december, var det 35 personer med covid-19 i smittsam fas som vårdades på sjukhus i Västernorrland.

- Tyvärr verkar den nuvarande smittovågen av covid-19 fortsätta. Därför är det viktigt att alla tar de vaccinationsdoser som rekommenderas och stannar hemma vid symtom, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Beredskap för vården

Enligt Folkhälsomyndighetens nya scenarier för spridningen av covid-19 kan en topp infalla inom några veckor. Vårdverksamheter behöver vara förberedda på en lika hög eller högre smittspridning än förra vintern.

- Vi får räkna med att vi kommer att ha en omfattande spridning av covid-19 och andra luftvägsvirus som influensa och RS-virus ett tag till. Det innebär både fler patienter som behöver vård och personalbortfall när vård- och omsorgspersonal med symtom behöver stanna hemma, säger Hans Boman.

Vaccinationerna skyddar

För att minska risken att bli allvarligt sjuk på grund av covid-19 är det viktigt att ta alla rekommenderade doser av vaccinet. På 1177.se kan du läsa mer om hur många doser vaccin du behöver och med vilka tidsintervall. Du bokar enkelt tid för vaccination mot covid-19 och/eller säsongsinfluensa på 1177.se, via appen ”Mitt Vaccin” eller genom att ringa telefonnummer 0611-804 00 på kontorstid.


Tillbaka till toppen