Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Smittskyddsläkare Hans Boman
Smittskyddsläkare Hans Boman

Från och med juni gäller nationella råd i Västernorrland

2021-05-28 08:28

Smittskyddsläkaren har i samråd med länsstyrelsen beslutat att inte förlänga de regionala rekommendationer som gäller i Västernorrland till sista maj. En minskad smittspridning ligger bakom beslutet.

- Vi ser nu att smittspridningen av covid-19 under en sammanhängande tid minskat så pass mycket i länet att vi kan återgå till de nationella råden. Det här betyder inte att vi kan återgå till att leva som vanligt. Fortfarande är smittspridningen omfattande och alla måste fortsätta att följa gällande rekommendationer så som att hålla avstånd till andra människor, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Smittskyddsläkaren anpassar åtgärder för att hålla nere spridningen av coronaviruset utifrån smittläge och belastning på hälso- och sjukvården. En förutsättning för att smittspridningskurvan ska fortsätta gå ned är att invånare fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens råd. Smittspridning sker i alla åldersgrupper och råd och rekommendationer gäller även personer som haft covid-19 och dem som vaccinerat sig.

- Nu kommer en tid som brukar innebära fester och träffar för att fira student och avslutningar. Även i år måste firandet ske på ett anpassat och smittsäkert sätt så att inte spridningen av viruset åter tar fart, säger Hans Boman.

Folkhälsomyndighetens nationella råd

Regionala rekommendationer som gäller till och med 31 maj