Flera sprutor med vaccin på ett fat.

Fyra av fem 60-plussare i Västernorrland har fått påfyllnadsdosen

2021-12-23 11:15

De senaste veckorna har det varit hög vaccinationstakt i länet med framför allt skolvaccinationer i åldersgruppen 12-15 år och påfyllnadsdoser till personer över 60 år och riskgrupper.

- Vi har kommit upp i bra nivåer när det gäller påfyllnadsdosen mot covid-19 i åldersgruppen 60 år och äldre. I den gruppen har ungefär 80 procent fått sin tredje vaccindos, säger Maria Tempé, ställföreträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.

Personer som är äldre än 65 år eller tillhör en annan riskgrupp för säsongsinfluensa kan boka tid för vaccination mot säsongsinfluensa och påfyllnadsdos mot covid-19 samtidigt. En påfyllnadsdos mot covid-19 kan ges när det har gått fem månader för personer över 65 år och sex månader för personer under 65 år sedan den andra vaccindosen mot covid-19.

Nya möjligheter för barn mellan tolv och femton

Vaccinationerna på länets skolor under de senaste veckorna har resulterat i att nära 70 procent av åldersgruppen mellan tolv och femton år nu fått en första vaccindos mot covid-19.

- Tyvärr missade en del barn första vaccinationstillfället i skolan.  De kommer att få en ny chans efter jullovet då våra vaccinationsteam kommer tillbaka för att ge andra dosen till klasskamraterna. Från och med februari kommer ungdomar som fyllt tolv år även att kunna vaccinera sig på länets vaccinationsenheter, säger Maria Tempé.

De barn som får sin första vaccindos på skolorna under januari månad kommer att kunna boka dos två på en vaccinationsenhet mellan fyra och sju veckor senare.

Hittills under året har närmare 430 000 vaccindoser givits mot covid-19, varav närmare 185 000 invånare fått minst en dos vaccin.

Information på 1177.se

Information om bokning för 12-15-åringar kommer att finnas på 1177.se. Där finns också aktuell information om vilka som erbjuds vaccination just nu och vilka vaccinationsenheter som finns i länet. På vardagar går det också bra att ringa 0611-804 00 om du behöver hjälp med att boka en tid för vaccination.


Tillbaka till toppen