Person ligger på en säng och ger blod

Ge blod - Pressat läge på länets blodcentraler

2022-08-04 15:00

Just nu går det åt mer blod än vi får in i regionens blodlager. Blodgivare och medarbetare uppmanas därför att kontakta sin blodcentral eller komma på drop-in i Sundsvall.

- Det råder ännu ingen akut brist, men vi vill gärna uppmana alla som kan bidra att kontakta sin närmaste blodcentral, säger Catrin Dalfors områdeschef på blodcentralen i Sundsvall.

Blodbrist i hela landet

Det är flera faktorer som bidrar till att det nu är brist på blod i stora delar av landet. Blod är en färskvara och under semestertider kan det vara så att blodgivare uteblir då de befinner sig på annan ort.

- Vi har inte möjlighet att ta emot blod från givare som är registrerade i andra regioner än Västernorrland. På sikt hoppas jag att det blir ett större samarbete mellan blodcentralerna så att man kan lämna blod där man befinner sig, men tyvärr är det inte så idag.

Trogna blodgivare i Västernorrland

- Vi har många trogna blodgivare i Västernorrland och när vi kontaktar dem och ber om hjälp att fylla upp vårt lager får vi respons. Är du frisk och utan förkylningssymtom är du alltid välkommen att ge blod hos oss, säger Catrin Dalfors.

Även blodcentralerna i Sollefteå och Örnsköldsvik har behov av mer blod - där gäller tidsbokning: 

Hitta till oss – Öppettider & kontakt | geblod.nu.

Så gör du som vill bli blodgivare

Du som gärna vill bidra i detta viktiga arbete och inte redan är blodgivare kan anmäla dig här: 

Bli blodgivare, geblod.nu

Vid det första besöket får du göra en hälsodeklaration, intervjuas av vår personal och vi tar också blodprover. Det tar sedan ofta en månad innan du blir kallad för att ge blod.

Se Blodgivning - 1177

 

 

 

 


Tillbaka till toppen