Magnus Johansson, porträtt
Magnus Johansson, foto: Josefine Johansson

Hälso- och sjukvårdsdirektör rekryterad

2022-11-30 09:19

Nu är det klart att Magnus Johansson blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland. Utmaningen och rötterna gjorde att han sökte tjänsten.

Magnus Johansson är 54 år och arbetar sedan 2013 som vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun. Han är utbildad sjuksköterska och har bland annat arbetat på akutmottagningen och som chefssjuksköterska på medicinkliniken på Södertälje sjukhus. Magnus har också lång erfarenhet från flera chefsjobb inom omsorg och vård i kommun och region.

Magnus Johansson tillträder 1 april 2023, Kjell Norman är just nu tillförordnad på tjänsten. Regiondirektör Åsa Bellander är nöjd över rekryteringen.

- Jag är mycket glad att få Magnus Johansson som kollega. Han har ett hjärta som bultar för hälso- och sjukvård och lång erfarenhet av att arbeta med de frågorna i stora organisationer, säger Åsa Bellander. Jag uppfattar att han är en stabil ledare som tänker långsiktigt.  

Beslut idag

I tjänsten ingår uppdraget som biträdande regiondirektör. Regionstyrelsen fattade på ett extrainsatt möte idag beslut om rekryteringen.

- Magnus Johanssons erfarenheter och perspektiv på vård- och omsorgsfrågor både från kommun och region blir värdefulla i vårt viktiga arbete med nära vård. Han är en kommunikativ ledare som går in i uppdraget med god kunskap om vad jobbet innebär, säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S).

Chefsförordnandet är enligt regionens rutin till att börja med på fyra år. Magnus Johanssons lön blir 122 500 kronor i månaden. Han bor utanför Nyköping och planerar att inledningsvis veckopendla men söker efter ett mer permanent boende.

- I rekryteringsarbetet har vi varit noga med att diskutera innebörden av att han inte bor i Västernorrland. Magnus Johansson vet att det är ett mycket krävande uppdrag han tar och min uppfattning är att han noga tänkt igenom hur livet ska bli bra både på jobbet och privat, säger Åsa Bellander.

Magnus Johansson svarar

Vad lockade dig till att söka det här jobbet?

- Jag gillar utmaningar och ville också efter många år på kommunsidan tillbaka till vård på regionnivå. Jag har ju mina rötter i sjukvården. Som hälso-och sjukvårdsdirektör kan jag använda de kunskaper och erfarenheter jag skaffat mig på tidigare arbetsplatser. Att skapa bästa möjliga vård för västernorrlänningen är ett spännande uppdrag som jag ser fram emot att få utföra tillsammans med massor av kompetenta medarbetare.

Vilka egenskaper gör dig passande för jobbet?

Jag tycker att det är viktigt med lyhördhet och jag är bra på att lyssna och ta in andra människor. Människan har två öron men bara en mun, och det finns nog skäl till det! Dialog, samverkan och delaktighet präglar mitt ledarskap.

Lockar Västernorrland som plats dig?

- Ja, verkligen! Jag är jägare och friluftsmänniska med stor passion för skog och mark. Det här området har lockat mig länge och att det nu kan innebära både rekreation och arbete känns jättebra.

Nyligen har två chefer i vården slutat och uttryckt att pendlingen var mer påfrestande än vad de förutsett. Hur ser du att boende i en annan del av landet kan påverka ditt arbete hos oss?

- Jag planerar att veckopendla, precis som jag gjort till Norrköping under många år. Sträckan blir längre nu men jag är van livet med boende på två platser. På totalen så kommer jag ju att tillbringa mer tid i Västernorrland än hemma och jag ser inte att pendlingen ska påverka mitt arbete.

Att bemanna våra sjukhus och hälsocentraler är en stor utmaning. Hur ska du arbeta för att förbättra det läget?

- Västernorrland delar den utmaningen med landets övriga regioner och kommuner. Vi behöver tillsammans inom regionen och i samarbete med kommuner och andra aktörer hitta lösningar. Att rekrytera och behålla medarbetare är en del, att hitta nya arbetssätt som gör att vi kan få ut mest vård utifrån de resurser som finns är en annan del. Jag ser inte en lösning utan många åtgärder krävs. Idéerna och kunskapen finns bland medbetarna och som ledare kan jag jobba för att skapa förutsättning för utveckling.  

Vad ser du mest fram emot i ditt nya jobb?

- Jag ser fram emot att få möta nya människor i nya sammanhang som kan ge mig nya perspektiv!


Tillbaka till toppen