Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Hälsocentralerna Nyland och Bjästa flyttar sin verksamhet i sommar på grund av pandemin

2020-06-05 14:48

För att minska risken för smittspridning av covid-19 och säkra tillgängligheten till hälso- och sjukvård under sommaren stänger hälsocentralerna i Nyland och i Bjästa under åtta veckor. Verksamheten flyttas istället till andra närliggande hälsocentraler.

- Genom en ökad samverkan mellan hälsocentralerna i sommar minskar vi sårbarheten vid sjukdom hos personalen och vi kan säkra tillgängligheten till hälso- och sjukvård för våra invånare, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör i Region Västernorrland.

Anna-Lena Lundberg beklagar menar att beslutet om sommarständigt är beklagligt men nödvändigt.

- Det är naturligtvis tråkig att behöva stänga två hälsocentraler under några veckor, men samtidigt är det nödvändigt utifrån den pågående pandemin. För att vår bemanning ska räcka till utökad provtagning och arbete för minskad smittspridning behöver vi göra det här, säger Anna-Lena Lundberg.

Hälsocentralerna i Nyland, Kramfors och Höga Kusten arbetar tillsammans för att säkerställa tillgången till akut och nödvändig vård och har en gemensam mottagning för alla med övre luftvägssymtom.

Från och med 22 juni fram till 14 augusti är Hälsocentralen Nyland stängd och patienterna hänvisas istället till hälsocentralen Höga Kusten.

- Våra hälsocentraler behöver jobba tillsammans för att kunna göra fler hembesök och en mer omfattande provtagning av covid-19. Det är också viktigt att våra medarbetare får sin välbehövliga semester och att vi även tar höjd för att även vår personal kan bli sjuk, säger Helena Rödén, verksamhetschef för hälsocentralerna i Ådalen.

Av samma anledning stänger även hälsocentralen i Bjästa åtta veckor i sommar med start 22 juni fram till 14 augusti. Listade patienter på hälsocentralen Bjästa kommer istället att hänvisas till hälsocentralen Själevad.

- Vi flyttar vår personal till hälsocentralen i Själevad för att kunna garantera patientsäkerheten och tillgängligheten utifrån rådande pandemiläge med ökad provtagning, ökat vårdbehov i hemmen och i våra särskilda boenden. Vi är också särskilt måna om att fortsätta vårt goda samarbete med kommunen säger Helene Bylund, verksamhetschef för hälsocentralerna i Örnsköldsvik.