I början av veckan åkte intensivvårdssjuksköterskan Mariell på uppdrag till Polen med det svenska ambulansflygplanet Nidingen. Där hämtades två ukrainska patienter för vidare sjukvård i Sverige.
Mariell och Mats packar inför avfärden till Polen. FOTO: Svenskt Ambulansflyg

Hämtade ukrainska patienter till Sverige: ”Ett viktigt uppdrag”

2022-04-01 10:10

I början av veckan åkte intensivvårdssjuksköterskan Mariell på uppdrag till Polen med det svenska ambulansflygplanet Nidingen. Där hämtades två ukrainska patienter för vidare sjukvård i Sverige.

Svåra humanitära omständigheter

Kriget i Ukraina innebär svåra humanitära omständigheter för befolkningen. Ukrainare i behov av vård flyttas därför ut ur landet till grannländerna, exempelvis Polen.

- Polen har inte förmåga att erbjuda sjukvård till alla som just nu är på flykt, därför fick vi en förfrågan om att bistå med hjälp. Det känns som ett viktigt uppdrag, säger IVA-sjuksköterskan Mariell från Örnsköldsvik.

Tvekade inte

När Mariell fick frågan om hon kunde flyga till Polen tvekade hon inte.

- Det var självklart att bidra med det jag kan i denna krissituation. Det känns jätteviktigt att hjälpa dessa människor och det var naturligtvis många av mina kollegor som tyckte detsamma.

Rullande schema

Mariell och två av hennes kollegor på intensivvårdsavdelningen delar sin arbetstid mellan IVA i Örnsköldsvik och flygbasen i Umeå, där svenskt ambulansflyg håller till. De har ett rullande schema med fem veckor på varje arbetsplats.

- Det är en perfekt kombination. Efter 25 år i yrket ville jag inte byta bort intensivvården, men tycker att var en spännande utmaning med flygtransporter. Det är annorlunda och spännande, säger Mariell.

Stolt chef

- Jag är väldigt stolt över alla våra medarbetare på IVA. Att dessutom några är med och bidrar till denna viktiga uppgift känns lite extra. Deras uppdrag är speciella eftersom de ofta befinner sig helt ensamma som sjukvårdskunniga i luften. Det är även utvecklande för oss andra på avdelningen att de får nya erfarenheter som de delar med oss kollegor, säger enhetschef Anethe Edman på IVA i Örnsköldsvik.

Svenskt ambulansflyg

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap gjorde i slutet av mars en förfrågan till Sveriges regioner om möjligheten att ta emot patienter från Ukraina. Samtidigt fick Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg frågan om förmågan att utföra patienttransporter. Ett flertal regioner har erbjudit sig att ta emot patienter.

Katastrofmedicinskt centrum i Region Östergötland samordnar mottagandet och Region Västerbotten är vårdgivare under ambulansflygtransporten, som ägs gemensamt av alla regioner. En normal besättning består av en pilot, en styrman och en eller två sköterskor.

- Får jag frågan om att resa igen så ställer jag naturligtvis upp direkt, säger Mariell.


Tillbaka till toppen