Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Smittskyddsläkare Hans Boman

Hans Boman:"Undvik inomhusmiljöer"

2020-12-10 11:30

Julen närmar sig och många undrar hur förberedelserna ska göras så säkert som möjligt. Vi frågade smittskyddsläkare Hans Boman om råd.

 
Vi ska fira jul och vara max åtta personer. Jag vill köpa julklappar till de här personerna. Hur gör jag?

- Du ska vara så återhållsam som möjligt med att vara ute och besöka butiker och köpcentrum men naturligtvis kan det vara så att du behöver handla vissa saker. Då ska du tänka igenom i förväg vad du behöver köpa och var du ska köpa det. Gå till de butikerna och göra dina inköp - ensam. När du är inne i lokalerna ska du vara noga med att hålla avstånd och sprita händerna. Finns det möjlighet att handla på nätet, vilket det gör för de flesta saker, kan du försöka nyttja den möjligheten också.

Hur ser det ut nu med smittspridningen i Västernorrland?

- Vi tycks ligga nära en topp nu när det gäller antal nya fall. Förra veckan var det ungefär på samma nivå, till och med lite lägre än veckan före. Det är lite för tidigt att säga om vi har nått den absoluta toppen men vi verkar vara nära i alla fall. Det är positivt.

Samtidigt vet vi, när det gäller belastningen på sjukhusen, att den tenderar att släpa efter lite grand. Vi får räkna med att den kan öka i ytterligare ett par veckor, att det alltså kommer vara fler patienter som behöver vårdas på våra sjukhus.

När ser du att det kan bli ett slut på den här pandemin?

- Jag tror att vaccineringen kommer att påverka förloppet ganska rejält. Den kommer att pågå under cirka ett halvt års tid så det kommer inte att hända omedelbart, men under första halvåret nästa år. I och med att fler och fler vaccineras och blir immuna, så tror jag nog att vi kommer se att det här avklingar.

Har du något att säga till invånarna just nu som är viktigt?

- Det är de vanliga råden. Tänk på att hålla avstånd, vara noga med handhygien och se till att stanna hemma om du har symtom. I största möjliga mån ska du undvika inomhusmiljöer, butiker, shoppingcentrum och liknande. Du ska inte vara med på möten och ägna dig åt idrottstävlingar. Avstå onödiga resor och ha inte fysisk kontakt med andra än de du bor tillsammans med.