Hans Boman: ”Pandemin är inte över än - men vi får kramas”

2022-02-10 09:35

Smittspridningen av covid-19 i Västernorrland är fortfarande hög, samtidigt som Folkhälsomyndigheten idag har tagit bort de flesta pandemiåtgärderna mot covid-19.

– I dag tas visserligen de flesta restriktioner bort, men pandemin är inte över. Fortfarande blir många sjuka i covid-19. Belastningen för sjukvården kommer därför troligen att vara hög ytterligare en tid framöver och vi behöver fortsätta visa hänsyn till varandra - stanna hemma och träffa inte andra om du är småsjuk eller hostig. Vuxna som inte är vaccinerade bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Kan vi kramas igen nu när restriktionerna tas bort?

– Ja det tycker jag att vi kan göra. Men det betyder inte att vi ska ta onödiga risker och sprida smitta. Vi behöver fortsätta skydda och värna äldre och personer som är i en riskgrupp. Alla har fortfarande ett personligt ansvar för att begränsa smittspridning.

Tre rekommendationer till allmänheten kvarstår

  • Vaccinera dig mot covid-19 om du är 12 år eller äldre. Vaccinet är det bästa skyddet mot covid-19. Den som är vaccinerad får oftast lindriga symtom om man smittas. Vaccinet innebär dessutom att du blir mindre smittsam och minskar därmed också risken att andra personer drabbas.
  • Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19.
  • Den som är vuxen och inte är vaccinerad bör fortsatt vara försiktig, och undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. Ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken ökar också med åldern.

Vad gäller för de som arbetar inom vård och omsorg?

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att fokusera på att testa personal, patienter och omsorgstagare i vården och äldreomsorgen med symtom på covid-19. Syftet är att skydda de personer som riskerar att bli svårt sjuka om de smittas av covid-19, säger Hans Boman.

  • Personal inom vård och omsorg behöver inte testa sig om de har haft covid-19 under de senaste tre månaderna. Däremot ska man stanna hemma så länge man är sjuk.
  • Den som testas positivt för covid-19 ska som tidigare stanna hemma och undvika nära kontakt med andra i minst sju dagar - om du inte är vaccinerad med tre doser då gäller minst fem dagar. Stanna alltid hemma tills du känner dig frisk och har varit feberfri i minst två dygn.

På 1177.se finns information om testning av personal inom vård och omsorg

Åtgärder mot covid-19 i februari hos Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

 


Tillbaka till toppen