Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 
Smittskyddsläkare Hans Boman

Hans Boman svarar på frågor om coronaviruset

2020-03-06 10:00

Rapporteringen om coronaviruset är intensiv, och många känner sig oroliga och har frågor. Hans Boman är smittskyddsläkare i Region Västernorrland. Här ger han svar på några funderingar.

Det kommer nu dagligen rapporter om fler smittade i Sverige. Vad betyder det för oss här i Västernorrland?

Vi med ansvaret för smittskydd följer utvecklingen och förbereder oss för att även vi nog kommer att få smittade invånare. Det är ändå viktigt att komma ihåg att vi inte har någon allmän smittspridning i Sverige, utan de patienter som är sjuka har själva varit eller har koppling till personer som varit i länder med utbrott. Om du inte besökt något av de länderna tycker inte jag att du behöver vara orolig.

Många har haft sportlov och funderar om det är rätt att gå till jobbet och skolan efter en resa till exempelvis Italien, vad är din åsikt om det?

Personer som ännu inte har symptom smittar inte andra. Det är i nuläget upp till varje arbetsgivare eller skola att avgöra vilka egna rutiner de ska ha.

Ett bra nummer att känna till är 113 13. Alla som har funderingar och frågor om coronaviruset är mycket välkomna att ringa dit!

Kunskapen om viruset växer varje dag och om vi får anledning att ändra några riktlinjer, rutiner eller råd så kommer vi att göra det.

Vilka är dina viktigaste råd till invånarna?

Tvätta händerna ofta och noga med tvål och varmt vatten.

Om du har varit i Kina, Hong Kong, Sydkorea, Iran eller norra Italien och blir sjuk med feber, hosta eller andnöd, så ring 1177. Det är viktigt att vi inte får eventuellt smittade in i väntrum. Finns misstanke om covid-19, så är ett samtal till 1177 den rätta vägen till vård.

Hur skulle du säga att beredskapen är för ett utbrott i Västernorrland?

Jag anser att vi är väl rustade. Kom ihåg också att de allra flesta som fått sjukdomen covid-19 av coronaviruset inte blir svårt sjuka utan upplever sjukdomen ungefär som en vanlig influensa eller en förkylning. Alla kommer inte att behöva ligga inne på sjukhus.

Det finns också planer för hur sjukvårdspersonalen ska prioritera och agera om vi får många som behöver sjukhusvård.