
Hjärtgympa i Sollefteå: ”Träning gör folk glada”
2022-06-14 09:47
Varje vecka samlas hjärtgympa-gänget på sjukhuset i Sollefteå för ett kombinerat styrke- och konditionspass. Målet är att komma tillbaka till ett normalt liv efter sin hjärtoperation.
- Vi är många som ingår i teamet runt patienterna, hjärtsköterskor, kardiologer, fysioterapeuter och rehab-assistenter. Att kunna hjälpa patienterna i gång med fysisk aktivitet efter en operation är viktigt och det goda samarbetet gör att vi får bra resultat, säger fysioterapeut Andreas Lindström.
Tillfälligt avbrott under pandemin
Hjärtgympan fick ett tillfälligt avbrott när pandemin startade. Tillsammans med smittskydd har fysioterapeuterna fört en dialog för att hitta alternativa lösningar och sedan september 2021 är de populära gruppträningarna i gång igen.
- Här har vi tillgång till en stor gympasal och ett lite mindre gym. Alla som deltar bär munskydd eller visir, två meters avstånd gäller och endast tre personer får vistas i gymmet eller i gympasalen samtidigt. Sedan anpassar vi träningsprogrammen efter individen och vilken nivå de är på, berättar Andreas Lindström.
Träning ger resultat
Kort tid efter en hjärtoperation blir patienterna kallade till ”in-cykling”, ett slags hälsotest där man mäter värden och kontrollerar fysisk nivå. Sedan får patienterna erbjudande om att vara med i en träningsgrupp, två gånger i veckan, under tre månader med coachning. Invånare som bor i Junsele och Ramsele kan åka in till hälsocentralen och delta digitalt på distans om de önskar.
- Mitt intryck är att de flesta tycker att träningen i grupp ger resultat och att de snabbt orkar mer i vardagen. Träning gör folk glada, säger Andreas Lindström.
Fysisk aktivitet och livsstilsförändring
Efter en hjärtsjukdom används fysisk aktivitet för att stärka kroppen och göra hjärtat mer effektivt, dessutom kan träning förebygga ett nytt insjuknande. Patienterna kanske även behöver en övergripande livsstilsförändring och få hjälp att skapa nya rutiner.
- Vi har en tät dialog med hjärtmottagningen och de är väldigt duktiga på att puffa för vår träning. Många av patienterna har kanske aldrig varit på ett gym tidigare, medan andra redan är vana motionärer.
Samarbete i team
Andreas Lindström är 25 år och ursprungligen från Umeå, han är nyutexaminerad som fysioterapeut och började sin tjänst på sjukhuset i Sollefteå ifjol.
- Jag tycker att det är jättebra att arbeta på ett sjukhus. Här samarbetar vi i team runt patienterna med flera andra yrkesgrupper, vilket jag tycker är väldigt spännande och utvecklande. Vi har en bra arbetsmiljö och för den som gillar friluftsliv i vacker natur är det fantastiskt att bo här i Sollefteå.
Vad är det bästa med ditt jobb?
- Det är stimulerande att kunna hjälpa människor. I början kan det vara mycket vägledning och pushning. Det är en härlig känsla när patienter upplever att de faktiskt mår bättre av att röra på sig. Då tar de flesta över stafettpinnen och springer vidare på egen hand.