Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Högre tryck på sjukvården

2021-03-29 12:35

Nu börjar den tredje vågen av smittspridning av coronaviruset märkas rejält på våra sjukhus. Vården trappar upp för att möta behovet och sjukhusledningen betonar vikten av att invånaren nu måste följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer för att plana ut smittspridningskurvan.

- Det är nu mycket viktigt att alla västernorrlänningar tar ansvar. För att sjukvården ska kunna ta hand om de svårt sjuka på ett riktigt bra sätt så kan inte för många vara sjuka samtidigt. Bara tillsammans kan vi ta oss igenom den här pandemin och nu gäller det för alla att orka hålla ut och följa gällande rekommendationer, säger Petra Lindstedt, områdesdirektör länssjukvårdsområde somatik.

Covid 2 planeras att öppna

Just nu är det på sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall som vårdtrycket är som högst vad gäller covid-19, medan det för tillfället är lugnare i Sollefteå.

På sjukhuset i Sundsvall återöppnar sannolikt avdelning covid 2 snart igen. Avdelningen planeras initialt få sex vårdplatser som kan ökas om det behövs. Arbete med att säkra bemanning på avdelningen pågår nu. I Örnsköldsvik har sjukhuset klivit upp ett steg i sin upptrappningsplan till steg tre av fyra. Trycket på intensivvården ökar och planeras att stärkas upp.

- Vi följer utvecklingen och anpassar oss för att hela tiden försöka ha den mest effektiva organisationen för att klara vårt uppdrag. Det är tufft och personalen gör varje dygn ett jättejobb, men vi har under det senaste året lärt oss mer och mer om covid-19 så vi känner oss allt mer trygga i hur vi bäst ska arbeta och prioritera, säger Petra Lindstedt.

På måndag förmiddag vårdades 54 patienter med covid-19 på Västernorrlands sjukhus. Sju av dem var inte längre smittsamma men i fortsatt behov av sjukhusvård. Sju covidpatienter ligger på intensivvårdsavdelning.

Upptrappning för respektive sjukhus

Sollefteå steg 1 (av 4)

Sundsvall steg 3 (av 5)

Örnsköldsvik steg 3 (av 4)