Smittskyddsläkare Hans Boman och en närbild av ett covid-virus

Högt tryck på provtagningsstationerna – fortsatt ökning i antal smittade

2021-12-06 17:04

Provtagningsviljan i länet är hög och under förra veckan provtogs cirka 7 600 personer för covid-19. Antalet bekräftade fall fortsätter stiga och var nästan dubbelt så många jämfört med veckan innan.

- Antalet smittade i länet ökar mot föregående vecka och vi förväntar oss en fortsatt ökning den närmaste tiden, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Hittills ingen med omikron

Under förra veckan var det totalt cirka 7 600 som provtogs för covid-19. Av dessa var preliminärt 462 personer bekräftat smittade, mot 242 veckan innan. 

- Det är stort tryck på många av våra provtagningsstationer just nu vilket leder till färre lediga tider. Men vi kommer att öka kapaciteten ytterligare för att möta behovet av egenprovtagning, det ska dock finnas relativt god tillgång på apoteken för de som kan ordna med ombud, säger Hans Boman.

Hittills har ingen i länet bekräftats vara smittad av den nya virusvarianten omikron.

För dig som behöver ytterligare information kring egenprovtagning: Egenprovtagning för covid-19 Västernorrland - 1177 Vårdguiden

Vaccin ger bäst skydd

Just nu vårdas 3 med covid-19 på våra sjukhus varav 1 på IVA. Eftersom många Västernorrlänningar är vaccinerade så kommer även en del av covid-patienterna på sjukhusen att vara vaccinerade.

- Det kan bero på att personen har nedsatt immunförsvar, vilket gör att man svarar sämre på vaccinet, eller att vaccinets effekt börjat avta. Det är därför väldigt viktigt att ta sin påfyllnadsdos när tiden är inne för det. Vaccin är det som ger bäst skydd mot allvarlig sjukdom och död, säger Hans Boman.

Kan åter bli aktuellt med allmänna råd

Fortsätter smittspridning av covid-19 att öka med påverkan av hälso- och sjukvården ser Folkhälsomyndigheten, i ett första skede, behov av att åter införa allmänna råd och rekommendationer.

Läs med på Folkhälsomyndigheten: Förslag till nya åtgärder vid ökad smittspridning — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)


Tillbaka till toppen