Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Inga bekräftade vaccinleveranser efter vecka 26

2021-06-10 16:17

Region Västernorrland har inte några bekräftade vaccinleveranser efter vecka 26. Det gör planeringen till en svår nöt att knäcka.

Just nu använder Region Västernorrland två sorters vaccin, som levereras av Pfizer respektive Moderna. Den största volymen står Pfizer för – runt 85 procent av doserna.

Prognoserna för hur mycket vaccin som levereras till Västernorrland är ofta preliminära in i det sista. Det gör att regionens framförhållning är kort i planeringen av vaccinationsarbetet.

Rättvis fördelning

Fördelningen av vaccin sker på EU-nivå och kan inte påverkas av Region Västernorrland. Det delas procentuellt mellan länderna i förhållande befolkningens storlek. Samma sak gäller inom Sverige.

– Allt bygger på om Pfizer Biontech levererar vad de lovar till Europa som helhet, säger Elisabet Pokosta, chefsapotekare i Region Västernorrland.

Varje region får vaccin i förhållande till sin folkmängd. Därefter sker fördelningen på kommunnivå. Små kommuner får färre antal doser än större. I vår region får Sundsvall och Örnsköldsvik mest.

– Folkhälsomyndigheten har stenkoll på fördelningen och garanterar att alla regioner får precis lika mycket vaccin, säger Elisabet Pokosta.

Regionen kan inte påverka

Av samma anledning har Region Västernorrland ingen möjlighet att påverka i vilken mån de preliminära leveransprognoserna till länet blir verklighet.

– Just nu har vi faktiskt inte några bekräftade leveranser senare än vecka 26. Det gör oss sårbara och ger ett väldigt pusslande. Det svåraste är om leveranserna bli mindre än förväntat när vi har många inbokade för dos två. Då blir det i princip inga tider lediga att boka för dos 1, säger Elisabet Pokosta.

Ojämna leveranser

Karin Sellgren, vaccinationssamordnare i Region Västernorrland, beskriver också läget som svajigt. Likaväl som det finns risk för att vaccinet räcker till färre tider, kan leveranserna bli större än förväntat.

– Sent på tisdagen fick vi till exempel veta att vi får större volymer än vi räknat med nästa vecka, därför tog vi ett blixtsnabbt beslut att öppna tidsbokningen för alla över 35 år redan på onsdagen, säger hon.