Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Konstnärer besöker Västernorrland

Konstnärer AIRY 2019

2019-06-05 14:53

En ljudkonstnär, en keramiker och en författare kommer till länet under september för att delta i Artist in Residence Västernorrland. Tanken är att konstnärer och lokala kulturskapare får mötas och utvecklas i inspirerande miljöer.

För andra året i rad öppnar Region Västernorrland upp för nationella och internationella utbyten och samarbeten som främjar kulturen i regionen genom AIRY, Artist in Residence Västernorrland. Under september 2019 välkomnas Jez riley French, Migle Duncikaite och Klara Wiksten.

Fångar ljudet av det oväntade

Jez riley French från East Yorkshire i norra England, blir Region Västernorrlands AIRY-konstnär i ljudkonst på Hola folkhögskola. I sitt konstnärskap tillämpar han lyssnandet som konstnärlig praktik i kombination med fotografiska och textbaserade ”scores” och improvisatorisk tonsättning. Jez riley French har fångat ljudet från antennkablar, stålvajrar och smältande glaciärer. Han låter oss höra dolomiter då de långsamt bryts ner, myror som äter fallen frukt eller vibrationerna i en huskropp. Han fångar detaljer, enkelheten och de omedelbara känsloreaktionerna.

Krig, tankar om tradition och skönhet

Migele Duncikaites är keramiker från Kaunas, Litauen. Hon gästar Ålsta folkhögskola där hon hoppas bli inspirerad av landskapet och folkhögskolan som miljö när hon arbetar vidare med "from distorted body series". Migele Duncikaites använder sig av kriget som tematik likväl som tankar om tradition och skönhet. Hon låter det förvridna och vackra träda fram i abstraherade och förbrända former. I den konstnärliga praktiken blir det tydligt att allt runtomkring henne är viktigt och bär med sig betydelse.

Serieroman om förlust och läkning

Författaren Klara Wiksten från Stockholm kommer att vistas på Österåsens hälsohem. Där planerar hon att skapa berättelser i serieform som handlar om förlusten av en mamma i tidiga år. Författarens egen mamma hade rötter i Sollefteå och med serieromanens tema om läkning blir anknytningen till Österåsens hälsohem stor. Klara Wiksten har tidigare givit ut serieromanerna Dagarna 2012 och Hjärnan darrar 2016, och publicerar sina serier i olika tidskrifter och antologier. Utöver serierna arbetar hon i olika medier med måleri, poesi och interaktiva installationer.

 

Läs mer om Artist in Residence Västernorrland och om residensen här.