Konsttidningen Volym firade 20-årsjubileum med en dag av samtal och perspektiv på konst
2024-08-30 12:30
I år firar Konsttidningen Volym två decennier av att ge röst åt konstens värld och dess många uttryck. Detta jubileum markerades med en tankeväckande dag på Konsthall Norra Kvarken, där olika perspektiv på konsten och dess roll i samhället diskuterades.
Evenemanget, som ägde rum den 24 augusti, lockade både konstnärer, akademiker och poeter till ett gemensamt forum för att utforska hur vi talar om, skriver om och förstår konst.
- Jag är glad att vi har kunnat fira Konsttidningen Volym 20-årsjubileum. Vi har bidragit till att utveckla samtalet om konst och till att synliggöra konstnärskap under många år. Volym drivs med stöd från de andra nordligaste regionerna och är ett viktigt arbete för att ge plats åt samtidskonsten i media och att lyfta konstens betydelse, säger Maria Oldenmark, kulturchef, Region Västernorrland.
En dag av tankar och perspektiv
Dagen började med en introduktion av Volyms redaktör Ida Rödén och skulptören Mats Caldeborg, som också var värdar för evenemanget. De satte tonen för en dag fylld av intellektuella och kreativa utbyten. Först ut var konstnären och skribenten Nina Bondeson, som presenterade föreläsningen "Konstens oomkullrunkeliga berättigande." Bondeson talade om konstens språklighet och dess förmåga att kommunicera bortom ord, en process där betraktaren kanske lär sig mer om sig själv och världen än om konstnären. Hon betonade också konstens roll som ett evigt värde, en allmänmänsklig tillhörighet som går bortom yrkesutövning och in i själva kärnan av mänsklig erfarenhet.
Efter en lunchpaus visades filmen “Dawn In a City Without Name” av Knutte Wester. Caldeborg introducerade filmen med reflektioner kring inlevelseförmåga och empati, vilket gav publiken en ingång till att förstå filmens djupare budskap.
Hur får vi tillgång till konsten i dagens samhälle?
På eftermiddagen följde poeten Magnus William-Olsson med sin presentation "Mitt liv med utställningarna jag aldrig såg." William-Olsson diskuterade kritikens roll i att göra konstverk levande och tillgängliga, även för den som inte har sett konstverket i verkligheten. Han reflekterade även över hur konst idag ofta upplevs genom digitala medier snarare än i fysiska gallerier, och hur detta påverkar vårt förhållande till konstnärliga uttryck och kritiska texter om dessa.
Nyfikenhetens roll i Konsten
Dagen avslutades med en föreläsning av Linus Holm, universitetslektor på institutionen för psykologi. Föreläsningen "Om nyfikenhet" utforskade nyfikenhetens komplexitet och dess roll i att driva fram nya kunskaper, särskilt inom konsten. Deltagarna fick tillsammans med Linus möjlighet att diskutera hur nyfikenhet både kan uppmuntras och begränsas av samhället, och hur konst kan fungera som en katalysator för att väcka och utveckla nyfikenhet. Dagen avslutades med mingel, snittar och samtal, där deltagarna fick möjlighet att reflektera över dagens diskussioner och knyta nya kontakter.