Kraftig ökning av covid-19

2022-01-03 17:00

Nära dubbelt så många testades positivt för covid-19 under förra veckan jämfört med veckan innan. Preliminära siffror visar att 859 av cirka 7 140 test som gjordes i länet vecka 52 påvisade smitta.

- Den här ökningen är bekymmersam. För att bromsa utvecklingen är det väldigt viktigt att alla är extra noga med att följa gällande råd och rekommendationer, samt vaccinerar sig. Pandemin är inte över, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland.

Nära en fördubbling

Preliminärt testades 859 personer positivt med covid-19 under förra veckan, vilket motsvarar omkring 12 procent av de 7 137 proven som skickades för analys. Detta kan jämföras med 434 positiva svar av 7 400 prover veckan innan.

- Det är en kraftig ökning och vi vet att omikron, som är en mer smittsam variant nu finns i Västernorrland. Det är inte vetenskapligt bekräftat att omikron skulle vara mildare än tidigare mutationer, det är fortfarande betydligt högre risk att bli allvarligt sjuk av covid-19 för den som är ovaccinerad, säger Hans Boman

Under söndagen vårdades 14 personer med covid-19 på våra sjukhus, varav två på IVA. Enligt Folkhälsomyndighetens prognoser förväntas en topp av smittspridning komma i mitten av januari.

Hög provtagningskapacitet

Det råder fortsatt god provtagningskapacitet i Västernorrland - även om det under måndagen var fullbokat på flera ställen. Det finns dock många lediga tider att boka under resten av veckan.

- Det är viktigt att du provtar dig för att vi ska kunna smittspåra och bromsa spridningen, det gör inget om du behöver väntar en dag eller två, bara du följer rekommendationerna.

Provtagningsförmågan kommer att höjas ytterligare då de nya provtagningslådorna tas i bruk från mitten av månaden, parallellt med att bodarna kommer att finnas kvar under minst hela januari.

Egenprovtagning för covid-19 Västernorrland - 1177 Vårdguiden

  • Undvik miljöer med trängsel
  • Alla med symtom som kan bero på covid-19 behöver stanna hemma
  • Arbeta hemifrån i den mån arbetet tillåter
  • Max 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster
  • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik

Fler råd om covid-19 finner du här: Om covid-19 – coronavirus - 1177 Vårdguiden

 

 

 

 


Tillbaka till toppen