Närbild av två unga flickor - text "Ta sticket mot HPV".

Kvinnor i Västernorrland kan vara med och utrota livmoderhalscancer

2023-01-24 10:03

Region Västernorrland erbjuder kvinnor födda 1994–1999 möjlighet att delta i en kostnadsfri vaccinationsstudie mot humant papillomvirus, HPV. Målet är att undersöka om det går att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige.

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen beror för det mesta på en infektion med HPV. Genom att vaccinera sig mot HPV minskar risken att få cancerformen.

– Nu har vi möjlighet att utrota en cancerform som orsakar stort lidande för de drabbade. Jag hoppas att alla unga kvinnor i länet som kan vaccinera sig tar vara på den här möjligheten, säger Ingela Pirttilä, enhetschef och processledare för cervixcancerpreventionen i Region Västernorrland.

Fler behöver vaccineras för att stoppa viruset

Kvinnor som är födda 1999 och tidigare är inte vaccinerade i samma höga grad som flickor och kvinnor födda 2000 och senare.

– Vi behöver få fler kvinnor födda mellan 1994 och 1999 att vaccinera sig för att vi ska kunna få stopp på spridningen av HPV i Sverige. Vi hoppas att den här kraftsamlingen över hela landet ska leda till att vi lyckas, säger Ingela Pirttilä.

Erbjudandet gäller alla kvinnor i åldersgruppen, även de som redan är vaccinerade. Det nya vaccinet, Gardasil 9, ger ett bredare skydd än det som tidigare användes.

Vaccination och provtagning

Vaccinerar du dig får du möjlighet att delta i en studie som leds av Karolinska universitetssjukhuset. Den består av två delar:

  • Vaccination mot HPV.
  • HPV-prov som kvinnan tar själv.

Alla kvinnor som är födda 1994–1999 och bor eller vistas i Västernorrland är välkomna att delta i studien och boka tid för vaccination. Du som är folkbokförd i länet kommer att få en inbjudan till studien, antingen till folkbokföringsadressen via posten eller till din digitala brevlåda.

Det går bra att boka tid även om du inte fått någon inbjudan. Även du som inte har det juridiska könet kvinna, men har en livmoderhals, erbjuds att vaccinera dig och kan boka tid på 1177.se eller via appen Mitt vaccin. Bokningen öppnar 24 januari och de första tiderna finns från 1 februari.

Bakgrund

2021 beslutade riksdagen att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer. För att kunna utrota cancerformen behöver fler kvinnor i Sverige bli vaccinerade mot HPV. Karolinska institutet startade därför en nationell satsning och en forskningsstudie. Samtliga regioner i Sverige har beslutat att ansluta sig till studien.

Ta del av mer information om studien på hpvcenter.se


Tillbaka till toppen