Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Låg smittspridning – men deltavarianten ökar

2021-06-30 15:29

Antalet nya fall av covid-19 i Västernorrland har sjunkit till en relativt låg nivå de senaste veckorna. För att bibehålla den positiva utvecklingen i regionen behövs fortsatta ansträngningar för att begränsa smittspridningen, särskilt av den nya deltavarianten av viruset. Därför är det viktigt att fortfarande följa gällande rekommendationer och att vaccinera sig när man får chansen.

Läget i länet

18 personer testade under vecka 25 positivt för covid-19 i Västernorrland. Antalet sjukdomsfall av covid-19 har sjunkit sedan slutet av april och är nu på sin lägsta nivå sedan september förra året. Vi ser enstaka fall i de flesta kommuner, men under vecka 25 inga fall alls i Timrå och Ånge. Flest fall återfinns i åldersgrupperna 35-44 år men vi har under vecka 25 också haft enstaka fall i åldersgrupperna 75 år och äldre.

26 883 fall, 11 procent av invånarna, har hittills haft bekräftad infektion med covid-19 i Västernorrland. 479 personer har avlidit.

Minskad belastning på vården

Den minskade smittspridningen har också inneburit att belastningen på vården har minskat sedan mitten av maj. På onsdagsmorgonen vårdades sju personer för covid-19 på våra sjukhus, varav en på intensivvårdsavdelning.

Sammanfattningsvis är läget i regionen ur smittspridningssynpunkt just nu gynnsamt.

- Det är en relativt låg nivå av smittspridning men det finns också orosmoln, och det är den ökande spridningen av den så kallade deltavarianten av det nya coronaviruset, säger Maria Tempé, ställföreträdande smittskyddsläkare, Region Västernorrland.

Fem sannolika fall av delta i Västernorrland

Deltavarianten är mer smittsam än alfavarianten som varit den som dominerat i Sverige under våren. Varianten har redan upptäckts i de flesta svenska regioner. Fram till i morse känner vi till fem sannolika fall av deltavarianten i Västernorrland och förväntar oss ytterligare fall i anslutning till dessa.

- Det finns data som talar för att deltavarianten ökar risken för att bli inlagd på sjukhus om man drabbas och att bara en dos vaccin ger lägre skydd mot deltavarianten än mot alfavarianten. Efter två vaccindoser ser skyddet dock likvärdigt ut, säger Maria Tempé.

Rekommendationer från 1 juli

  • Umgås smittsäkert: helst utomhus, i mindre grupper, och undvik vara nära andra längre tid i små utrymmen.
  • Håll avstånd och undvik trängsel.
  • Res smittsäkert: gå, cykla eller åk egen bil om möjligt. Se till att du kan isolera dig och provta dig om du blir sjuk på resan och att du kan ta dig hem smittsäkert om du behöver.
  • Vid eventuella utlandsresor: kontrollera vad som gäller på resmålet och vid återkomst till Sverige.
  • Fortsätt jobba hemifrån om möjligt. Genomför arbetsmöten smittsäkert.
  • Stanna hemma vid symtom.
  • Provta dig vid symtom.

- Jag vill också uppmana dig till att vaccinera dig när du får chansen och att planera dina sommaraktiviteter så att du kan ta din spruta, avslutar Maria Tempé.