Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Fortsatt framgång för folktandvårdens lärlingsprogram

2018-07-03 08:00

Folktandvården jobbar långsiktigt för att lösa bristen på tandvårdspersonal. Genom ett framgångsrikt lärlingsprogram lockar man unga till tandvården.

Det är brist på såväl tandläkare och tandhygienister i hela Sverige – också i Västernorrland. För att locka unga till tandvården jobbar Folktandvården med ett lärlingsprogram.
- Det har varit väldigt lyckat. 33 procent av de som deltagit i programmet har gått vidare till en tandvårdsutbildning. Det tycker vi är ett sanslöst bra resultat, säger tandvårdsdirektör Annri Thimstrand.

Åtta nya ungdomar
Det började för två år sedan med att man tog in nio ungdomar från länet till den första omgången av lärlingsprogrammet. Av dem läser tre nu på en tandvårdsutbildning – två läser till tandläkare och en till tandhygienist.
Förra året tog man in åtta nya ungdomar – och även där vet man att flera ansökt till tandvårdsutbildningar. Hur många som kommer in vet man först i juli. Och till hösten påbörjar ett nytt gäng sin lärlingstid inom Folktandvården.

Bristyrken inom tandvården
Det var redan för ett antal år sedan som man började fundera kring hur man skulle kunna attrahera ungdomar från länet att utbilda sig till bristyrken inom tandvården – och till slut kom fram till idén om ett lärlingsprogram.
Under lärlingsperioden går man först igenom hygienrutiner, sekretess, hur folktandvården och regionen är uppbyggd, regler och föreskrifter och annan viktig information. Sen får ungdomarna prova att arbeta med olika sysslor inom tandvård. De får också åka på studiebesök till Umeå, där den närmaste tandvårdsutbildningen för tandläkare, tandsköterska och tandhygienist ligger.

Resultat
Folktandvården håller under studietiden kontakt med de som börjar plugga och enligt Annri Thimstrand ser man redan nu resultat i verksamheten.
- Flera av dem jobbar hos oss under somrarna, säger hon.
Förhoppningen är sedan att de väljer att komma tillbaka när de är färdigutbildade om några år.