Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

LARO för ökad livskvalitet

Petra Ek, läkare, Stefan Dahlén, kurator och Karin Tjärnström, medicinsk administratör.
Petra Ek, läkare, Stefan Dahlén, kurator och Karin Tjärnström, medicinsk administratör.

2019-07-02 07:00

Just nu får drygt 150 invånare hjälp mot sitt missbruk på LARO-mottagningen. Dit kommer patienter som är beroende av opioider. Behandlingen de erbjuds är läkemedel som ersätter opioiden men utan abstinens och ”sug” efter högre doser för att uppnå effekt. LARO står för Läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende och är den behandlingsform som har visat sig ha starkast vetenskapligt stöd.

Mottagningen har sin huvudsakliga verksamhet på Sundsvalls sjukhus där utredning, bedömning, behandlingsstart och uppföljning sker. Idag har mottagningen cirka 150 patienter som regelbundet kommer för att få sin substitutionsbehandling, det valda läkemedel som ersätter opioiden.
- Den som har ett opioidberoende sedan minst ett år tillbaka, har fyllt 20 år och är skriven i Västernorrlands län kan via egen vårdbegäran eller remiss söka om bedömning om LARO. Behovet är stort och just nu ligger väntetiden på runt tre månader, berättar Marika Vikström, tf enhetschef.

Kontrollerat program
För att kunna få behandling ska patienten ha varit helt drogfri i tre månader. Under de första månaderna av behandlingen kommer patienten till mottagningen varje dag för sina läkemedel som får intas under övervakning. Om patienten kommer påverkad till mottagningen delas inga läkemedel ut.
- Det är ett mycket kontrollerat program vi erbjuder, men så småningom kan vi göra individuella lösningar. Många patienter arbetar och har familj och då ska behandlingen kunna fungera med det. Målet är att patienterna ska må så bra som möjligt utifrån sina förutsättningar, inte att de ska bli läkemedelsfria, säger Stefan Dahlén, kurator.

Samhällsekonomiska vinster
LARO är en länsövergripande verksamhet. De patienter som uppfyller kriterierna för LARO och som inte bor i närheten kan få sitt läkemedel delat vid de psykiatriska öppenvårdsmottagningarna i Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik, För På LARO-mottagningen erbjuds patienterna förutom läkemedel även kurser i återfallsprevention, samtalsstöd, KBT och kontaktperson.
- Den här behandlingen innebär i praktiken både stora personliga och samhällsekonomiska vinster. Vi samarbetar med både socialtjänst och andra aktörer, men vårt fokus är att behandla opiatberoendet och de psykiska och mentala problem som många av våra patienter är drabbade av, avslutar Marika Vikström.

På bilden är delar av personalen på LARO-mottagningen; Petra Ek, läkare, Stefan Dahlén, kurator och Karin Tjärnström, medicinsk administratör.