Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

”Lyssna på våra läkare och experter”

2020-05-03 10:00

Länets äldre invånare är grupp som i alla högsta grad påverkas av den pågående pandemin. Vi ringde Bengt Persson, vice ordförande i Regionala pensionärsrådet samt ordförande i PRO Medelpad, för att höra hur hans vardag har förändrats med anledning av coronaepidemin.

- Jag bor själv ensam och vet hur jobbigt det kan vara att inte träffa andra, men jag vill uppmana andra seniorer att stå ut och följa de allmänna råden. Vi måste lyssna på läkare och experter. Vi är en riskgrupp och måste tänka på oss själva och andra för att minska smittspridningen. Vi ska klara det här tillsammans, säger Bengt.

Han berättar att den största förändringen i vardagen är allt föreningsarbete ser väldigt annorlunda ut sedan i mars. I princip har alla fysiska träffar ställts in och de håller i gång verksamheten främst via telefon.

- För att medlemmarna inte ska känna sig ensamma eller oroliga har vi också ordnat telefonkedjor för att hålla kontakt med personer som håller sig isolerade.

Bengt har även begränsat sin handling till en dag i veckan, då åker han till affären klockan sju på morgonen för att undvika andra personer så långt det går.

- För att hålla mig frisk tar jag en skogspromenad varje morgon, dricker och äter normalt. Jag försöker även att hålla kontakten med nära och kära via telefonen när vi inte kan ses.

Bengts bästa tips för att inte ha tråkigt i coronatider:

  • Gå ut och gå, om du går tillsammans med någon – håll avstånd!
  • Läs alla olästa böcker!
  • Lägg pussel!
  • Titta på film!
  • Håll kontakt med vänner och familj via telefon eller dator!

Gör som Bengt - håll ut, håll dig sysselsatt och hör av dig till anhöriga!

På bilden ser ni större delar av medlemmarna i Regionala pensionärsrådet. Bengt Persson står i mitten med blå skjorta.

Detta är Region Västernorrlands pensionärsråd

Region Västernorrlands pensionärsråd är ett samverkansorgan mellan regionen och länets äldre medborgare. Rådet har 11 ordinarie ledamöter, inklusive politiker, som väljs för fyra året i taget.

Rådet fungerar som sakkunniga till Beredningen för Medborgardialog. Vanligtvis sammanträder rådet minst en gång i kvartalet. Sedan coronaepidemin bröt ut har pensionärsrådets möten ställts in tills vidare.